Suomen bruttokansantuote pieneni 0,3 prosenttia heinä-syyskuussa edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, kertoi Tilastokeskus keskiviikkona.
Viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kuitenkin kasvoi 1,0 prosenttia.
Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuotteen taso putosi jyrkästi koronaviruskriisin alkaessa vuoden 2020 toisella neljänneksellä. Tämän jälkeen bruttokansantuote on kasvanut nousujohteisesti, kunnes se kääntyi heinä-syyskuussa laskuun.
Käänteen taustalla on Tilastokeskuksen mukaan yksityisen kulutuksen väheneminen. Yksityinen kulutus pieneni heinä-syyskuussa 0,3 prosenttia huhti-kesäkuun tasolta.
Lue myös: Danske Bank ennustaa kaksoistaantumaa euroalueelle – energian kallistuminen ja korkojen nousu painavat kulutusta
– Ruuan ja polttoaineen kaltaisten lyhytikäisten tuotteiden kulutus on vähentynyt vuoden 2021 puolivälistä lähtien, mutta nyt kotitaloudet vähensivät selvästi myös puolikestävien tavaroiden kuten vaatteiden ja jalkineiden kulutusta, kuvailee yliaktuaari Samu Hakala Tilastokeskuksen verkkouutisessa.
Investoinnit kasvoivat heinä-syyskuussa 2,0 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Yksityisten investointien kohdalla kasvua oli 1,2 prosenttia ja julkisella sektorilla 5,8 prosenttia. Asuinrakennuksiin investointiin aiempaa enemmän, mutta investoinnit muihin talorakennuksiin vähenivät.
Hintojen nousu näkyy ulkomaankaupan luvuissa
Tilastokeskus kertoo myös, että vienti kasvoi kolmannella neljänneksellä 1,9 prosenttia edeltävästä neljänneksestä ja tuonti pieneni 0,8 prosenttia.
– Ulkomaankaupan hinnat jatkoivat nousuaan, ja sekä viennin että tuonnin käypähintainen arvo kasvoi etenkin vuodentakaiseen verrattuna reippaasti, Hakala jatkaa.
Koko teollisuuden tuotanto pieneni heinä-syyskuussa huhti-kesäkuusta. Vähennystä oli useilla toimialoilla, joskin metsäteollisuuden volyymi kasvoi edellisestä neljänneksestä.
Lue myös: Kauppakamarien vientijohtajakysely: Suomalaiset vientiyritykset vähentämässä Kiina-riippuvuuttaan
Myös rakentaminen väheni Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa, vaikka maa- ja vesirakentaminen piristyikin pitkän laskukauden jälkeen. Talonrakentaminen on sitä vastoin vähentynyt huhti-kesäkuusta lähtien. Samoin kaupan volyymi pieneni, ja useilla muillakin palvelutoimialoilla volyymi väheni huhti-kesäkuun tasolta.