Yksityisen puhelun sisältö paljastaa: Yhä useampi demokraatti vaatii Bidenia luovuttamaan

Painostus Joe Bidenin presidenttiehdokkuudesta luopumiseen lisääntyy. Kriittisiä ääniä kuuluu entistä enemmän presidentin oman demokraattipuolueen piiristä, kertovat yhdysvaltalaismediat.

Viimeisimpänä Bidenia luopumiseen painostavien joukkoon yhtyi edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries ja neljä muuta kongressiedustajaa, kertoo muun muassa BBC sekä CNN artikkeleissaan.

Useat eri yhdysvaltalaismediat kertovat, että Jeffriesin kanssa käydyssä yksityisessä ryhmäpuhelussa neljä kongressiedustajaa oli selkeästi kehottanut Bidenia väistymään. CBS:n mukaan nelikon rinnalle liittyi myös muita puoleen senioreita, jotka ilmaisivat huolensa Bidenin kyvystä hoitaa virkaa hänen viimeaikaisen horjuvan väittelyesiintymisensä jälkeen, mutta eivät vaatineet presidenttiä luopumaan ehdokkuudestaan.

The New York Timesin artikkelin mukaan virtuaalisessa tapaamisessa keskusteltiin muun muassa siitä miten vaikutusvaltaiset osanottajat voisivat parhaiten taivutella Bidenin uskomaan, että hänen mahdollisuutensa voittaa Donald Trump marraskuun vaaleissa ovat hyvin pienet.

Hieman epäselvyyksiä ja erimielisyyksiä amerikkalaisissa medioissa on vielä siitä, ketkä demokraattiedustajat sanoivat mitä yksityisessä keskustelussa Jeffriesin kanssa sunnuntaina.

Useiden eri lähteiden mukaan kerrotaan, että puhelussa oli mukana ainakin Jerry Nadler, Mark Takano ja Adam Smith, jotka kaikki olivat kaikki sitä mieltä, että Bidenin tulisi väistyä. CBS:n ja New York Timesin mukaan myös Joe Morelle liittyi tähän näkemykseen, mutta Associated Pressin mukaan neljäs henkilö oli Jim Himes.

Mieliala demokraattipuolueessa synkkä

Huoli Bidenin iästä ja kyvystä hoitaa niin ehdokkuus kuin mahdollinen tuleva presidenttiys kärjistyivät viime kuun lopulla Biden osalta epäonnistuneen väittelyn jälkeen. Väittelyssä Donald Trumpia vastaan Biden kompuroi vastauksissaan ja vaikutti kadottavan ajatuksiaan. Bidenin leiri tarjosi haparoinnille useita eri selityksiä, mukaan Bidenin olleen flunssassa ja uupuneen matkustamisesta. 

Mieliala Valkoisessa talossa ja yleisesti demokraattipuolueen sisällä on ollut synkkä Bidenin vaisun esiintymisen jälkeen. Useiden medialähteiden mukaan korkealla hallinnossa työskentelevät virkamiehet ovat pitäneet tapaamisia huolestuneiden tiimiensä kanssa ja käyneet läpi pelkojaan Bidenin kyvykkyydestä jatkaa.

Presidentti Biden ja hänen tiiminsä ovat viime viikkoina joutuneet useaan otteeseen vakuuttamaan niin medioita kuin kannattajiaan hänen kunnostaan ja halustaan jatkaa kampanjassa. 

Viimeisimmässä haastattelussaan MSNBC:lle Biden kertoo, että on yhä tiiviisti mukana kisassa ja, että hän ei olisi yhä ehdolla jollei uskoisi olevansa paras henkilö voittamaan Trumpin. Hän myös uskoo, että keskivertoäänestäjä haluaa edelleen hänet demokraattien ehdokkaaksi. 

– En ole menossa minnekään, kertoo Biden MSNBC:lle.

Biden kertoo haastattelussa myös kyllästyneensä demokraattikonkareiden epäilyihin.

Juttua päivitetty Bidenin uusilla kommenteilla klo 17.01.

 

Lue myös:

    Uusimmat