Vaaliväitelyssä epäonnistunut Biden sanoo yhä uskovansa, että hän on pätevin ehdokas päihittämään Trumpin

Presidentti selitti heikkoa väittelyesiintymistään flunssalla ja matkustamisesta johtuneella väsymyksellä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo uskovansa, että hän on pätevin ehdokas päihittämään republikaanien haastajan, entisen presidentin Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa. 

Suomen aikaa lauantaiyönä esitettiin Bidenin ABC Newsille antama televisiohaastattelu, joka oli hänen ensimmäisensä heikosti menneen vaaliväittelyn jälkeen.

– Olen vakuuttunut kahdesta asiasta: Olen pätevin voittamaan hänet, ja tiedän miten asiat hoidetaan, Biden sanoi.

Televisiohaastattelua odotettiin mielenkiinnolla, sillä sen avulla 81-vuotiaalla Bidenilla oli paikka vakuuttaa epäilijät fyysisestä ja henkisestä kunnostaan toista presidenttikautta varten. 

Bidenin käheä ääni ja polveilevat vastaukset saivat kuitenkin välittömästi kritiikkiä demokraattien suunnalta, koska presidentin koettiin olevan irrallaan todellisuudesta. 

Haastattelun yhteydessä hän muun muassa kiisti haastattelijan siteeraamia mielipidekyselyiden tuloksia.

Viime viikon väittely aiheutti paniikin demokraattipuolueessa, ja jotkut ovat ehdottaneet Bidenin vetäytymistä presidenttikisasta. 22-minuuttisen haastattelun aikana Biden viittasi kintaalla puolueväen peloille siitä, että väittely oli vahingoittanut hänen voittomahdollisuuksiaan.

Kuluneen viikon aikana Biden on sanonut toistuvasti aikovansa pitäytyä mukana kisassa. Haastattelijana toiminut ABC Newsin tunnettu ja kokenut uutisankkuri George Stephanopoulos kysyi siirtyisikö Biden sivuun, jos vakuuttuisi itse siitä, ettei hän voi voittaa Trumpia.

– Jos herra kaikkivaltias tulisi alas ja sanoisi minulle niin, saattaisin tehdä sen, Biden sanoi nauraen.

"Olin uupunut"

Haastattelussa Biden sanoi hänen vointinsa olleen hyvin huono epäonnistuneen väittelyn aikaan. 

Presidentti selitti heikkoa väittelyesiintymistään flunssalla ja matkustamisesta johtuneella väsymyksellä.

– Se oli huono jakso, ei merkki mistään vakavasta tilasta. Olin uupunut. En kuunnellut vaistojani valmistautumisen suhteen, Biden sanoi.

Valkoinen talo on nostanut flunssan ja aikaerorasituksen jo aiemminkin esille mahdollisina perusteluina Bidenin heikolle esitykselle väittelyssä.

Valkoisen talon lehdistösihteeri sanoi keskiviikkona, ettei presidentille olisi tehty lääkärintarkastusta helmikuun jälkeen. 

Valkoinen talo on kertonut kuitenkin sittemmin uutiskanava CNN:lle, että lääkäri olisi tutkinut Bidenin vaaliväittelyn jälkeisinä päivinä. Hänen kerrottiin toipuneen hyvin flunssasta.

Stephanopoulos kysyi Bidenilta, miksi tämän Yhdysvaltain presidentin vapaa-ajan asunnolla Camp Davidissa Marylandin osavaltiossa viettämät useat päivät eivät riittäneet levoksi Euroopan-matkan jälkeen.

– Olin sairas, minulla oli kamala olo, Biden vastasi.

Presidentti sanoi Stephanopoulosille, että lääkärit olivat tutkineet hänet infektion varalta, mutta hän oli vain pahasti vilustunut.

Biden väisteli kysymystä testeistä

Yhä useamman yhdysvaltalaisen mielestä Bidenin on todistettava, että hänellä on energiaa voittaa Trump marraskuussa ja selviytyä toisesta presidenttikaudesta.

Bidenin mukaan kukaan ei ole vaatinut häntä tekemään kognitiivisia ja neurologisia testejä. Biden sanoi haastattelussa, että hänen jokapäiväinen työnsä presidenttinä on ollut kuin neurologista testaamista.

Biden ei vastannut suoraan Stephanopoulosin kysymykseen siitä, olisiko presidentti valmis tekemään riippumattoman kognitiivisen ja neurologisen testin ja julkaisemaan tulokset.

– Minulle tehdään kognitiivinen testi joka päivä. Joka päivä teen sen testin. Kaikessa mitä teen. En vain kampanjoi, vaan johdan maailmaa, Biden sanoi.

ABC News tarjosi myös Trumpille mahdollisuuden vastaavanlaiseen haastatteluun, mutta hän kieltäytyi.

"Nämä ovat kriittisiä päiviä"

Senaattori Mark Warner yrittää koota demokraattisenaattoreista ryhmää, joka pyytäisi Bidenia jättämään presidenttikisan, kertovat asiaa tuntevat lähteet Washington Post -lehdelle.

Lehden nimettömien lähteiden mukaan Warner on sanonut demokraattisenaattoreille, ettei Biden voi enää jatkaa kisassa haparoivan väittelyesiintymisensä jälkeen. 

Warner on sanonut myös pelkäävänsä, ettei Biden kykene voittamaan Trumpia.

– Kuten monet muutkin ihmiset Washingtonissa ja eri puolilla maata, senaattori Warner uskoo, että nämä ovat kriittisiä päiviä presidentin kampanjalle, ja hän on tehnyt sen selväksi Valkoiselle talolle, Warnerin edustajan lähettämässä lausunnossa sanottiin Washington Postin mukaan.

Stephanopoulos kysyi haastattelussa Bidenin mielipidettä Warnerin pyrkimyksistä. Presidentti kuvaili Warneria hyväksi mieheksi ja sanoi kunnioittavansa häntä, mutta tähdensi, että heillä on eri näkökulma.

Lue myös:

    Uusimmat