Kirjeenvaihtajan kommentti: Bidenin seuraavat esiintymiset ratkaisevat – osa demokraateista asettuu julkisesti jo Kamala Harrisin taakse

Tämä Joe Bidenin tilanteesta tiedetään – katso MTV:n kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista 3:11
Tämä Joe Bidenin tilanteesta tiedetään nyt – katso MTV:n kirjeenvaihtajan raportti New Yorkista

Viime viikon epäonnistuneen väittelyn jälkeen, presidentti Joe Biden on luvannut antaa harvinaisen televisiohaastattelun perjantaina. 

Jos uutiskanava ABC:n haastattelu menee pieleen, Bidenin uskotaan astuvan syrjään, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Täysin virheellistä, kommentoi Valkoisen talon tiedottaja Andrew Bates sosiaalisen median palvelu X:ssä The New York Timesin artikkelin jälkeen.

The New York Times raportoi keskiviikkoiltana Suomen aikaan, että Biden olisi harkitsemassa kisasta jättäytymistä. 

Artikkeli nojaa keskusteluihin Bidenin nimettömänä pysyttelevän läheisen liittolaisen kanssa. 

Lähde kertoo Bidenin tiedostavan, että seuraavat päivät ovat ratkaisevia. Jos Biden ei pysty vakuuttamaan puoluettaan ja yleisöä lähipäivinä, hän ei voi pelastaa kampanjaansa. 

Biden kampanjoi viikonvaihteessa vaa’ankieliosavaltioissa Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa, minkä lisäksi hän antaa harvinaisen televisiohaastattelun.

Harvinaista nostetta Harrisin ympärillä

81-vuotias Biden ei yleensä anna haastatteluja ja hänen on epäilty peittelevän kuntoaan. 

Viime viikkoinen televisioväittely 78-vuotiasta Trumpia vastaan paljastikin ehkä syyn toimittajien kysymyksien välttelemiselle. 

Suoran lähetyksen aikana Bidenin ajatus katkeili useita kertoja ja välillä hän puhui sekavia. Vaikka Bidenilla oli väittelyn aikana vahvojakin hetkiä, debatti järkytti demokraattipuolueessa. 

Bidenin ikä on ollut pitkään puheenaiheena, mutta moni demokraatti on elänyt asian kanssa kieltotilassa. 

Kupla on puhkeamassa, sillä ensimmäiset demokraattiedustajat ovat antaneet julkisia lausuntoja, että Bidenin kannattaisi harkita kyvykkyyttään. 

Taustajupina on siis muuttunut viralliseksi ja viime päivät ovat myös lisänneet harvinaista nostetta varapresidentti Kamala Harrisin ympärillä.

Kuten debatin jälkeen ennakoin, Trump kasvatti johtoaan kannatuskyselyissä. 

The New York Timesin kyselyssä 49 prosenttia rekisteröidyistä äänestäjistä sanoo väittelyn jälkeen äänestävänsä Trumpia, 41 prosenttia Bidenia. 

Se on heilahdus Trumpin hyväksi edellisestä kyselystä ja jäljittelee, miten gallupit historian valossa yleensä reagoivat sen hyväksi, jonka katsotaan voittavan ensimmäisen väittelyn.

“Jos haluat Yhdysvalloille ensimmäisen mustan naispresidentin, äänestä Bidenia”

Harrisin nostetta lisäsi uutiskanava CNN:n kysely, jonka mukaan Harrisilla olisi paremmat mahdollisuudet Trumpia vastaan kuin Bidenilla. 

Harris on itse pysynyt julkisuudessa jämäkästi Bidenin tukena, mutta puolueessa tiedetään, että Harris olisi se todennäköisin Bidenin varavaihtoehto, mikäli presidentti astuu syrjään.

New Yorkin naapurustossani vitsaillaankin, että "jos haluat Yhdysvalloille ensimmäisen mustan naispresidentin, äänestä Bidenia". 

Vitsi on synkkää huumoria, mutta kertoo siitä, kuinka harva enää uskoo, että Biden pystyisi voittaessaan hoitamaan toista neljän vuoden kautta. 

Se nostaisi Harrisin presidentiksi. Ensin tosin Bidenin ja Harrisin pitäisi voittaa vaalit. 

Kun Biden astuu perjantaina ABC:n kameroiden eteen, hän tietää mitä on pelissä. Biden ja moni muukin amerikkalainen uskoo, että mahdollisesti koko maan demokratia.

Lue myös:

    Uusimmat