Yksityiset palveluntuottajat ehdottavat suun terveydenhuollon Kela-korvauksen väliaikaista kaksinkertaistamista koronan vuoksi syntyneen suuren jonopaineen vähentämiseksi. Hyvinvointiala HALI:n mukaan Kela-korvaus on leikattu niin pieneksi, että moni ei pysty valitsemaan yksityistä vaihtoehtoa.
Koronaviruskriisin seurauksena suun terveydenhuoltoon on kertynyt miljoonajono. Jonoja puretaan nyt muassa lisätyönä, ostopalveluilla ja palvelusetelillä. Hyvinvointialan mukaan ongelma oli olemassa jo ennen koronaa.
– Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan korona-kriisin vuoksi jopa 1,3 miljoonaa hammashuollon käyntiä on jäänyt tekemättä. Mutta korona ei ole ainoa ongelma: jonotilanne on paikoin kriittinen jo ennen koronaa ja se on pitänyt hoitaa jo ennen sitä. Ratkaisu olisi ollut esimerkiksi Kela-korvausten nosto, mutta sen sijaan Kela-korvauksia on jatkuvasti leikattu, kertoo HALI:n johtaja Eveliina Wigelius.
Minkä verran Kela-korvausta pitäisi nostaa, jotta sillä olisi merkittävä vaikutus asiakaskäyttäytymiseen?
– Tällä hetkellä se on noin 14 prosenttia suun terveydenhuollossa. Jos ajatellaan, että hoito maksaa 100 euroa ja saat siitä korvausta 14 euroa, se on aika pieni ja monikaan ei sen perusteella pysty vaihtoehtoa valitsemaan. Hyvä korotus olisi ainakin vuosien 2015-2016 tasolle noin 30 prosenttiin, että se rupeaisi olemaan aito vaihtoehto nykyistä useammalle, jatkaa Wigelius.
– Ihmisillä olisi useammin vaihtoehto valita yksityinen palveluntuottaja korotetulla kela-korvauksella ja kysyntäpaine julkisen sektorin jonoissa pienenisi.
Hoitovelan purkamiseen 450 miljoonaa euroa
Vastuuministeri ei innostu.
– Tällä hetkellä meillä ei ole suunnitelmia korottaa kela-korvauksia hammaspalvelujen osalta, mutta tiedossa hyvin on, että hoitovelkaa koronakriisin aikana on syntynyt. Siksi hallitus onkin varannut ensi vuoden budjettiin hoito- ja palveluvelan purkamiseen 450 miljoonaa euroa, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.
– Osa siitä kannattaisi nyt laittaa tähän kela-korvausten nostamiseen suun terveydenhuollossa, kommentoi Wigelius.
"Suun terveydellä vahva linkki yleisterveyteen"
Asiantuntija muistuttaa, että suun terveydellä on vaikutus laajemmin yleisterveyteen.
– Suun terveydellä on tutkitusti vahva linkki yleisterveyteen ja nyt erityisesti korona-aikana on tärkeää, että suun terveydestä pidetään huolta. Suun terveyden ongelmat usein myös eskaloituvat hyvin salakavalasti, joten on tärkeää, että ihmiset pitävät huolta siitä, että kiireettömästä hoidosta ei tule kiireellistä ja että ongelmat eivät pääse kasvamaan, toteaa Oral Hammaslääkärien toimitusjohtaja Jarkko Jokinen.