Pelastuslaitoksilla ja ensihoidossa työskentelevät kohtaavat usein seksuaalista häirintää työyhteisössä, kertoo Ylen selvitys. Alan seksuaalinen häirintä nousi julkisuuteen elokuussa sosiaalisen median kautta. Pelastusylijohtaja kommentoi tuolloin asiaa tuoreeltaan MTV Uutisille.
Ylen selvityksen mukaan alan työkulttuuriin kuuluu seksuaalista häirintää ja naisten vähättelyä. Ylen haastattelemat pelastusalalla työskentelevät ja työskennelleet kertoivat kohdanneensa esimerkiksi sopimattomia kommentteja, ehdottelua ja seksuaalista koskettelua.
Monet kokivat, että asiaan on vaikeaa puuttua, koska seksistinen puhekulttuuri on alalla hyväksyttyä.
Sisäministeriön pelastusosasto, Suomen pelastusalan keskusliitto ja Suomen palopäällystöliitto (SPPL) kertoivat Ylelle tuomitsevansa jyrkästi seksuaaliseen häirintään liittyvät tapaukset. Niiden edustajien mukaan ongelma koetaan koko alan yhteiseksi.
Työntekijöille suunnatuissa kyselyissä on tullut ilmi, että häirintää esiintyy jonkin verran. SPPL:n toiminnanjohtaja Ari Keljonen kertoo Ylelle, että työkalut häirinnän havaitsemiseen ja poistamiseen ovat kuitenkin puuttuneet.
Pelastusylijohtaja MTV:lle: "Tilanne on vakava"
Pelastualan työntekijöiden kokemukset nousivat julkisuuteen laajasti elokuussa sosiaalisen median kautta. MTV Uutiset haastatteli tuolloin pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakkaa, joka piti tärkeänä, että jokainen tapaus käsiteltäisiin sekä työpaikoilla että viranomaisten kanssa.
– Pelastustoimessa luonnollisesti on nollatoleranssi seksuaalista häiristää ja syrjintää kohtaan. Olemme tietoisia @emergencyservicestoo-Instagram-tilistä. Tilillä kuvattuja tilanteita ei missään nimessä pitäisi tapahtua, Kohvakka sanoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.
– Tilanne on vakava ja siihen on syytä puuttua, Kohvakka lisäsi.
Lisää pelastusylijohtaja Kohvakan ajatuksia voi katsoa jutun yllä löytyvältä videolta.
"Tämä on järkyttävää"
Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ottaa Twitterissä kantaa pelastusalalla ilmenneeseen häirintään.
– Tämä on järkyttävää, Ohisalo kirjoittaa.Hänen mukaansa on tärkeää, että pelastusalan ylin johto ja järjestöt sitoutuvat etsimään keinoja häirintään puuttumiseksi.
Myös Suomen suurin pelastushenkilöstön ammattiliitto Suomen pelastusalan ammattilaiset (SPAL) osallistuu keskusteluun Twitterissä. Sen mukaan asia on erittäin vakava ja on erittäin valitettavaa, että tällaista on esiintynyt alalla.
– Koko pelastusalalla on oltava ehdoton nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle, tviitissä sanotaan.SPAL kertoo puolustavansa jäsentensä koskemattomuutta ja työrauhaa.