Kulttuuriministeri Kurvinen kertoo seuranneensa musiikkipiirien paljastuksia järkyttyneenä – alalle laadinnassa eettinen koodisto

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan kulttuurialalle ollaan luomassa eettistä koodistoa. Alalta on viime päivinä paljastunut lukuisia ahdistelutapauksia.

Viime päivien aikana eri musiikkipiireistä on julkaistu lukuisia häirintäpaljastuksia. Sosiaalisen median kanavilla on jaettu anonyymisti kokemuksia muun muassa fyysisestä väkivallasta, pedofiliasta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Paljastuksia julkaistiin ensimmäisen kerran Punkstoo-tilillä Instagramissa, jonka jälkeen palveluun syntyi lukuisia käyttäjiä, jotka alkoivat jakaa samankaltaisia kertomuksia eri musiikkipiireistä. 

Ministeri Kurvinen kuvailee seuranneensa viime päivien keskustelua todella huolestuneena ja järkyttyneenä.  

Hän toivoo, että seksuaalirikoksia tai muuta väärinkäytöstä kokeneet henkilöt veisivät asian viranomaisten tutkittavasti. 

– Vetoan somessa nimettömänä kirjoittaneisiin, ja tietysti kaikkiin muihin jotka ovat tulleet kaltoinkohdelluksi, että viekää asia poliisille. Rankaisemattomuuden kulttuuri ja muuri pitää murtaa. 

Taustat ulottuvat vuosien taakse 

Paljastukset aloittanut Punkstoo-tili kytkeytyy nimensä perusteella seksuaalista häirintä vastustavaan #metoo-ilmiöön, joka oli erityisesti esillä vuonna 2017. 

Kurvinen kertoo, että hän on huomannut nyt musiikkipiireistä tehtyjen paljastusten taustalla olevan selkeä pidempi ketju. 

– Viimeisten 4-5 vuoden aikana Suomessa ja maailmalla on tullut ilmi taiteen ja kulttuurin ympärillä tapahtuvaa seksuaalista häirintää, jopa seksuaalirikoksia ja vallan väärinkäyttöä. 

Tapauksissa esimerkiksi valta-asemassa olevat ihmiset ovat käyttäneet asemaansa väärin. 

Alalle luvassa eettinen koodisto 

Kurvisen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö on pohtinut ratkaisuja tilanteeseen ja käynyt keskustelua taidealan kanssa. 

– Annoimme kulttuuri- ja taidealan järjestölle tehtäväksi laatia eettisen koodiston ja ohjeiston kulttuuri- ja taidealalle, hän kertoo. 

Koodisto on tarkoitus valmistella tämän vuoden ja ensi vuoden alun aikana. 

– Tarkoituksena saada aikaan kulttuurialan eettiset ohjeet, vähän kuin hyvä journalistinen tapa tai hyvä asianajotapa. 

Kurvinen ei osaa sanoa, voisiko koodiston rikkomisesta tulla jonkinlaisia rangaistuksia. 

– Puhutaan niin vakavista asioista, niin tärkeintä on, että asiat viedään viranomaisten tutkittavaksi. Usein on kysymys rikoksista, jolloin mielestäni olisi tärkeää, että asiasta tulee ratkaisu riippumattomilta lainkäyttäjiltä. 

Kurvinen painottaa, että eettisen koodiston tulee syntyä kentältä käsin alhaalta ylöspäin eikä hän halua ohjata työtä liikaa. 

– Sekin on vähän huono juttu, jos ministeri Kurvinen vain tulee ja kirjoittaa jotkut ohjeet. 

Lue myös:

    Uusimmat