Suomen tuomariliitto ja Suomen Lakimiesliitto ovat tyrmistyneitä rikesakon korvaajaksi esitetystä liikennevirhemaksusta, joka toisi mukanaan muutoksia virhemaksun oikeuskäytäntöön. Liitot lähettivät lausunnon liikenne- ja viestintäministeriölle tieliikennelain uudistuksen lakiluonnoksesta, Yle kertoo verkkosivuillaan.
Tuomarit ja lakimiehet ovat kauhuissaan rikesakon korvaajaksi esitetystä liikennevirhemaksusta, Yle uutisoi.
Suomen tuomariliitto ja Suomen lakimiesliitto nostavat julkaisemassaan lausunnossa lakiluonnoksesta esiin muun muassa sen, että liikennerikkomuksissa luovuttaisiin syyttömyysolettamasta eli siitä, että jokainen on syytön, kunnes toisin todistetaan.
– Liikennerikkomusta koskeva todistustaakka olisi jatkossa syyttäjän sijasta liikennevirhemaksun saajalla. Virhemaksun määränneeltä viranomaiselta (yleensä poliisi) ei edellytettäisi näyttöä edes siitä, onko väitettyä rikkomusta ylipäätään tapahtunut, tuomariliitosta todetaan.
Tuomariliiton mukaan tekoon syyllistymisen tutkiminen jäisi mahdollisen muutoksenhaun varaan. Siinä asianosaisen olisi esitettävä perusteita syyttömyyteensä.
Myös Autoliitto huomauttaa omassa lausunnossaan, että esitetty todistustaakan kääntäminen rangaistulle ei kuulu oikeusvaltion periaatteisiin.
Vääntöä oikeusturvasta
Lakimiesliiton mielestä rangaistun oikeusturvaa heikentää myös esitys muutoksenhakumenettelyksi, jossa pääpaino olisi kirjallisessa käsittelyssä.
– Kun näyttötaakka on käännetty muutoksenhakijalle, hänen olisi käytännössä mahdotonta pelkästään kirjallisessa prosessissa saada liikennevirhemaksu kumotuksi. Suullisesti maallikon on helpompi saada oikeus ymmärtämään asiansa, Lakimiesliitto huomauttaa.
Jopa lakiluonnoksessa myönnetään, että näyttövelvollisuuden siirtäminen kuljettajalle heikentää jossain määrin heidän oikeusturvaa.
– Heikennys ei olisi voimassa olevaan rikesakkomenettelyyn verrattuna merkittävä, liikenneministeriön laatimassa luonnoksessa todetaan.
Yle kertoo, että Oikeusministeriön mukaan ajoneuvokohtainen, käännettyyn todistustaakkaan perustuva liikennevirhemaksu on omaksuttavissa vähäisiin liikennerikkomuksiin.
Tieliikennelain uudistus on tarkoitus saada eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana. Liikennevirhemaksun voimaantuloon esitetään kahden vuoden siirtymäaikaa lain voimaantulosta.
---
0:18