Tanskalais-amerikkalainen tutkijatiimi on havainnut, että yhdellä maailman käytetyimmistä diabeteslääkkeistä saattaa olla ennestään tuntematon haittavaikutus. Metformiini voi vaikuttaa kiveksissä kehittyvään spermaan ja lisätä synnynnäisten sukuelinten häiriöiden riskiä poikalapsilla.
Isän käyttämä metformiini-lääkitys kolme kuukautta ennen hedelmöittymistä on yhteydessä kohonneeseen sukuelinten synnynnäisten häiriöiden riskiin heidän poikalapsillaan.
Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset perustuvat yli miljoonan vuosina 1997–2016 Tanskassa syntyneen vauvan otantaan. Aineistosta suljettiin pois vauvat, joiden äidillä oli diabetes tai verenpainetauti. Koska sperman kehittymisessä menee kolmisen kuukautta, isien laskettiin altistaneen vauvan metformiinille, jos he olivat saaneet lääkkeeseen reseptin kolme kuukautta ennen hedelmöitystä.
Isän käyttämä metformiini oli yhteydessä 40 prosenttia suurempaan synnynnäisten sukuelinhäiriöiden riskiin poikalapsilla. Tanskassa tämä tarkoittaisi kahta ylimääräistä tapausta vuodessa, Stanfordin lääketieteellisen korkeakoulun tutkijat kertovat tiedotteessaan.
Tutkijat ottivat laskelmissaan huomioon tuloksia mahdollisesti sekoittavat tekijät, kuten vanhempien iän ja tupakoinnin. Kaksi muuta tutkittua yleisesti käytettyä diabeteslääkettä, insuliini ja sulfonyyliurea, eivät näyttäneet merkittävästi lisäävän synnynnäisten häiriöiden riskiä.
Kohonnut riski ei näyttänyt myöskään liittyvän isien yksilöllisiin ominaisuuksin, sillä metformiinille altistumattomilla sisaruksilla ei havaittu tavallista enempää synnynnäisiä häiriöitä. Isälle ennen tai jälkeen kolmen kuukauden aikaikkunan määrätty resepti ei sekään ollut yhteydessä isompaan riskiin.
Vyötärölihavuus suurentaa diabetesriskiä painoindeksistä huolimatta. Katso videolta helppo keino selvittää, koskeeko vaara sinua. Juttu jatkuu videon alla.
Yleisesti käytetty diabeteslääke
Metformiini on maksan glukoosituotantoa vähentävä lääke, jota suositellaan Suomessa tyypin 2 diabeteksen ensimmäiseksi lääkkeeksi. Käypä hoito -sivuston mukaan lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan oireet.
Stanfordin yliopiston tutkija ja urologian professori Michael Eisenberg kuitenkin kertoo hiirikokeista, joissa metformiini on havaittu voivan vaikuttaa haitallisesti lisääntymisterveyteen. Tiineet lääkettä saaneet hiireet ovat esimerkiksi synnyttäneet pienemmät kivekset omistavia urospuolisia jälkeläisiä.
Lisäksi aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että suun kautta otettavilla diabeteslääkkeillä, kuten metformiinilla, voi olla mieshormonien määrää vähentävä vaikutus, kertoo tiedelehden tutkimuksen ohessa julkaisemaa kirjoitusta siteeraava CNN.
Toisaalta myös tyypin 2 diabetes itsessään voi aiheuttaa testosteronitasojen laskua. Lääkitystä käyttävien miesten huonompi hoitotasapaino sekin saattaisi selittää poikalasten synnynnäisten sukuelinhäiriöiden ilmaantumisen lisääntymistä.
Myös isän terveydentila vaikuttaa lapseen
Nyt ilmestyneessä tutkimuksessa on puutteensa eikä isäksi aikovien hoitosuosituksia todennäköisesti tulla muuttamaan yksittäisen löydöksen perusteella. Havaittua yhteyttä olisi hyvä selvittää jatkotutkimuksissa.
Tutkijat kuitenkin alleviivaavat, että myös isän terveydentilalla on merkitystä syntymättömään lapseen. Monesti hedelmällisyysasioissa keskitytään lähinnä äidin terveyteen, vaikka lapsi perii puolet geeneistään isältään.
Tutkimusta johtanut Maaret Wensink Etelä-Tanskan yliopistosta sanoo uutistoimisto Reutersille, että potilaiden tulisi keskustella lääkäriensä kanssa mahdollisesta muutoksesta lääkitykseen. Hän muistuttaa, että elämäntapamuutokset ovat paras tapa hoitaa tyypin 2 diabetesta.
– Tämä voisi olla yksi lisäsyy panostaa enemmän vanhempien terveyteen, Wensink sanoo Reutersille.
Alla olevalla videolla kerrotaan, mistä lapsettomuus voi johtua ja milloin kannattaa hakeutua tutkimuksiin.
Lähteet: Stanford Medicine, CNN, Reuters, Käypä hoito
Uusimmat
-
14:06
TTK:n myötä tanssi jäi Miisa Grekovin elämään – ilman ohjelmaa häissä ei olisi nähty välttämättä edes valssia
-
14:05
Kommentti: Parjattu pisteuudistus tuotti täysin oikeat mestarit – Sébastien Ogierin murjaisu kävi toteen
-
13:58
Kirja-arvio: Ex-suurlähettiläs Mikko Hautala haluaa itärajalle miinoja ja linnoitteita
-
13:51
Sveitsissä äänestettiin "rienaavaksi ja juutalaisvastaiseksi" koettujen Euroviisujen rahoituksen puolesta
-
13:45
Tutkimus nimeää tavan, joka voi pidentää elinikääsi vuosilla
-
13:43
Sami Pajarilta merkittävä ralliuutinen
-
13:39
Akaan hevoskarkulaiset löytyivät
-
13:14
Seuraava vuorokausi tuo hurjan muutoksen säähän – varoitus "harvinaisen laajasta talvitulvasta"
-
13:03
Meiju Suvas menetti äitinsä tänä vuonna: "Tunsin sisälläni, että nyt on lähdön hetki"
-
12:52
Käry kävi kesken matkan – vankikarkuri pakeni poliisia Vantaalla
-
12:44
Jari-Matti Latvala koki valtavan tunnemyrskyn: "Hirvein tilanne tallipäällikköurallani"
-
12:22
Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa
-
12:19
SVT: Kymmenvuotias poika hukkui vesipuistossa – sivullisten käytös järkytti
-
12:19
Vilma Nissinen vahvin loppukirissä – Suomen kärkihiihtäjät sivussa
-
12:03
Epäilty rattijuoppo kaahasi jalkakäytävälle Puolassa – törmäys puuhun pelasti jalankulkijat
-
12:01
Syy makeanhimolle saattoi löytyä
-
11:56
Marko Keränen paljastaa TTK-tanssisalin tunnelmia finaalin kynnyksellä: "Kulkee täällä koko ajan puolialasti"
-
11:55
Valtteri Bottas kommentoi Mercedes-puheita – yllättävä sivallus Red Bullin suuntaan
-
11:37
Helena Petäistön kolumni: Barnier’n ja Le Penin draamassa muhivat konkurssi ja kuolema ranskalaisittain
-
11:19
Media: Trumpin salamurhaa yrittänyt mies värväsi afgaanisotilaita Ukrainaan
-
Lataa lisää