Yleläiset järkyttyivät jätti-irtisanomisista – "En olisi rohjennut arvata"

Säästöt tulevat Ylen toimitusjohtajan mukaan väistämättä vaikuttamaan Ylen tarjontaan.

Yle aloittaa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa jopa 375 ihmisen irtisanomiseen. Yle kertoi asiasta keskiviikkona.

Muutosneuvotteluiden piirissä on noin 1 800 toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevaa työntekijää. Ne koskevat yhtiötoimintoja, kaikkia sisältöyksiköitä ja Teknologia ja kehitys -yksikköä.

Muutosneuvottelut ovat osa Ylen aloittamaa kustannussäästöohjelmaa, jolla pyritään parlamentaarisen työryhmän edellyttämiin 66 miljoonan euron säästöihin vuosille 2025–2027.

Eduskunnan parlamentaarinen työryhmä pääsi syyskuussa sopuun Ylen rahoituksen leikkaamisesta. Ylen rahoitukseen ei tehdä lakisääteistä indeksitarkistusta vuosina 2025–2027, mikä tarkoittaa noin 47 miljoonan euron rahoitusleikkausta. Lisäksi Ylen maksama arvonlisävero nousee vuoden 2026 alussa kymmenestä prosentista 14 prosenttiin.

Ylen mukaan muutos tarkoittaa, että sen käytettävissä oleva rahamäärä pienenee vuositasolla noin 19 miljoonaa euroa.

Historiallisen suuri määrä irtisanomisia

Journalistiliiton mukaan Ylellä käynnistyneiden muutosneuvotteluiden irtisanomisten määrä on suurin kotimaisella media-alalla koskaan.

– Toivottavasti asiasta päättäneet ovat ymmärtäneet, miten päätös vaikuttaa kotimaiseen tiedonvälitykseen, kulttuuriin ja koko media-alaan, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo liiton tiedotteessa.

Leikkaukset kohdistuvat liiton mukaan vahvasti Ylen uutis- ja ajankohtaistoimintaan ja myös alueellisiin uutisiin.

– On ollut alusta lähtien selvää, ettei Yle voi toteuttaa leikkauksia ilman, että niillä olisi selviä vaikutuksia kansalaisten oikeuteen saada tietoa, Aho sanoo.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamushenkilö Mikko Martikaisen mukaan tieto muutosneuvotteluiden laajuudesta on ollut iso järkytys koko Yleisradion henkilöstölle.

– Myös minulle henkilökohtaisesti. En olisi olisi rohjennut arvata, että näin suuresta luvusta on kyse. Työnantaja on ilmoittanut, että muutosneuvotteluiden piirissä on 1 798 yleläistä, joten kyse on todella suuresta joukosta. Kyse ei siis ole pelkästään irtisanomisista, vaan myös aika oleellisista työehtojen muutoksista ja organisaation rakenteellisista muutoksista, hän kertoo STT:lle.

Käytännössä muutokset voivat Martikaisen mukaan koskea esimerkiksi joidenkin tehtävien lakkautuksia ja työntekijöiden siirtämistä uusiin tehtäviin.

Vaikutuksia Ylen sisältöihin

Martikainen sanoo olevansa tyytyväinen Ylen johdon viestintään muutosneuvotteluista.

– Mielestäni olemme saaneet hyvin tietoja, eli siinä mielessä voin kiittää johtoa, että olemme saaneet heti tuoreeltaan kaikki tiedot asiasta.

Hän uskoo, että muutosneuvottelut tulevat väistämättä vaikuttamaan myös Ylen sisältöihin.

– Kyllä voidaan jo tässä vaiheessa katsoa ja nähdä, että varmastikin ensilähetysten määrä tulee vähenemään ihan huomattavasti sekä televisiossa että audion puolella. Se, mihin ohjelmiin tämä kohdistuu, tulee sitten ilmi, kun neuvottelut etenevät, Martikainen sanoo.

Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan mukaan vielä ei ole varmuutta siitä, millä tavalla säästöt näkyvät asiakkaille.

– Pyritään tekemään sellainen ratkaisu, joka olisi kohtuullinen niin henkilökunnan kuin meidän yleisöjen meiltä saamien palveluiden ja sisältöjen suhteen, Ylä-Anttila sanoo STT:lle.

Ylä-Anttila sanoi syyskuussa leikkauksista puhuttaessa, että kevään hiihdon MM-kisat ovat sopimuskauden viimeiset eikä ole varmaa, että Yle näyttää niitä jatkossa.

– Kaikkia asioita katsotaan hyvin tarkasti, mutta onhan selvää, että meillä on tehtävänä tällaisten yhteisten hetkien ja elämysten välittäminen, ja siinä kulttuuri- ja urheilutapahtumat ovat merkittävä osa, Ylä-Anttila sanoo nyt.

Lisääkin irtisanomisia voi tulla

Kustannussäästöohjelma ulottuu useammalle vuodelle. Yle pyrkii 50 miljoonan euron säästöihin vuosille 2025–2026. Tämä on säästöjen ensimmäinen vaihe.

YOT:n mukaan irtisanottavien määrä voi vielä kasvaa merkittävästi korkeammaksi, kun muutosneuvotteluiden toinen vaihe alkaa keväällä.

– On irvokasta, että samaan aikaan osa kaupallisen median omistajista ja kansanedustajista on suureen ääneen väittänyt, että parlamentaarisen Yle-työryhmän ratkaisuilla ei muka ole vaikutusta, YOT:n tiedotteessa sanotaan.

Myös Ylä-Anttilan mukaan irtisanomiset ovat mahdollisia neuvotteluiden ensimmäisen vaiheen jälkeen.

– Ensimmäisen vaiheen päätökset vaikuttavat siihen, miten toinen vaihe etenee.

Ylä-Anttila sanoo, että Svenska Ylen palvelut pyritään pitämään nykyisen kaltaisina ja sen toimintaa sopeutetaan vähemmän kuin muualla Ylessä. Myöskään saamenkielinen toimitus ei ole mukana säästöissä.

Ylä-Anttila kertoo Ylen tiedotteessa, että tv- ja radiokanavien määrä pysyy toistaiseksi nykyisellään.

– On kuitenkin väistämätöntä, että tämän kokoluokan säästöt heijastuvat myös sisältöihin. Säästökokonaisuus tulee vaikuttamaan Ylen tarjontaan kaikilla alustoilla, Ylä-Anttila sanoo tiedotteessa.

Yleisradio on STT:n asiakas.

Lue myös:

    Uusimmat