Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) sanoi tänään MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Yleisradioon kohdistuvia leikkauksia olisi jatkettava seuraavalla hallituskaudella. Ylen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja pitää ministerin avausta käsittämättömänä.
Yle ei ole liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen (ps.) mielestä vielä tarpeeksi "tikissä", vaikka yhtiö käy parhaillaan muutosneuvotteluja.
Yleisradiossa tehtävät leikkaukset johtavat todennäköisesti satojen työpaikkojen vähenemiseen yhtiössä, mutta ministeri penäsi Huomenta Suomessa leikkauksille jo jatkoa.
– Me haluamme tasoittaa kenttää niin sanotusti. Kaupallisella medialla ja monopolilla pitää olla tasapuolisemmat mahdollisuudet menestyä. Myös tulevaisuudessa täytyy trimmata Yleä lisää. Tikkiin koko Yle, Ranne puhui.
Ylen ohjelmatyöntekijöiden puheenjohtaja Antti Laakso vastasi MTV Uutisten haastattelussa seuraavasti Ranteen avaukseen.
– Kyllä se herättää sellaisia ajatuksia, että tullaan tanssimaan haudoille, jotka on juuri avattu, mutta jonne ei ole vielä saatu ruumiita kannettua. Täällä on eritäin suuret muutosneuvottelut käynnissä ja satoja ihmisiä tulee menettämään työpaikkansa, Laakso harmittelee.
– Sitten ministeri tulee, ennen kuin mitään vaikutuksia on nähty, vaatimaan uusia leikkauksia. Tämä kuulostaa käsittämättömältä ja aika törkeältä niitä ihmisiä kohtaan, jotka menettävät täältä työpaikkansa. Tämä on erittäin iso menetys suomalaiselle medialle ja suomalaiselle yhteiskunnalle. Mikään ei tunnu ministerille riittävän, hän jatkaa.
Neuvottelut kolmessa vaiheessa
Yleisradion nykyiset muutosneuvottelut ovat vielä kesken ja ne jakautuvat useampaan vaiheeseen.
– Nyt on käynnissä kolmivaiheinen muutosneuvottelu. Se tarkoittaa yhteensä noin 500 ihmisen vähentämistä tästä yhtiöstä. Ja se vaikuttaa suoraan koko suomalaiseen mediakenttään, Laakso sanoo.
Poliitikoilta Laakso penää rohkeutta puolustaa kotimaista, luotettavaa mediaa.
– Yleisradion kimppuun käyminen sopii varmaan tietyille poliitikoille. Ja ministerillä (Ranne) tuntuu olevan erityinen kiima päättää Yleisradion asioista juuri ministerinä. Yleisradio on kuitenkin onneksi eduskunnan media, josta päättävät kaikki puolueet yhteistyössä. Myös perussuomalaiset ovat sitoutuneet parlamentaariseen sopuun, joka viime alkusyksynä syntyi, hän muistuttaa.
Parlamentaarinen ryhmä esitti viime vuonna muun muassa sitä, että Ylen rahoitusta vuosittain nostava indeksi jäädytetään kolmeksi vuodeksi.
Esitystä seurasi se, että Yle hakee nyt 66 miljoonan euron säästöjä vuosille 2025–2027. Muutosneuvottelut voivat johtaa enimmillään 375 henkilön irtisanomiseen. Esimerkiksi eläköitymisten kautta irtisanottavien määrää pystytään jonkin verran vähentämään, mutta muutos on yhtiölle suuri ja kivulias.
– Jos tästä vielä lisää leikataan, niin se on kyllä erittäin kovaa jälkeä. Ja sen tyhjiön täyttävät kyllä ihan jotkut muut kuin suomalaiset, luotettavat mediat. Valta siirtyy entistä enemmän Atlantin taakse. Siellä Elon Musk ja muut mediamiljardöörit kyllä mielellään ottavat sen vallan, jota heille ollaan antamassa. Toivon poliitikoilta isänmaallisuutta. Ei nakerreta pohjaa suomalaiselta medialta, Laakso sanoo.