Ohjaaja Aku Louhimiehen pesti BBC:n draamasarjassa päätettiin antaa toiselle ohjaajalle sen jälkeen, kun Ylen toimittaja otti yhteyttä Britannian yleisradioyhtiöön ja kysyi, oliko totta, että Louhimies oli rekrytoitu draamasarjan tuotantoon. Pöllöraati ruoti kohun viimeisimmät käänteet.
Aku Louhimies julkaisi maanantaina Facebook-päivityksen, jossa hän kertoi, että ohjaajan tehtävä BBC:n draamasarjassa sai aikalisän sen jälkeen, kun Ylen toimittaja Sara Rigatelli oli opintovapaaltaan lähestynyt Britannian yleisradioyhtiötä. Louhimies syyttää toimittajaa hänen ajojahdistaan.
Louhimiehen päivitys ylitti uutiskynnyksen nopeasti ja sai aikaan valtavan kohun. Sen seurauksena jopa kaksi perussuomalaista Ylen hallintoneuvoston jäsentä vaati Rigatellin irtisanomista.
– On nostettu meteli siitä, voiko toimittaja opintovapaalta selvitellä faktoja ja se on koettu käsittämättömän törkeäksi. Totta kai, jokainen toimittaja, joka tekee tätä työtä sydämellään tai muilla kliseisillä arvoilla, jos hyvä vinkki tulee, hän tsekkaa sen saman tien. Kyllä minäkin tsekkaisin, Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkonen kommentoi.
Suomen Kuvalehden toimittaja Salla Vuorikoski sanoo, että toimittajan liikkeissä ei sinänsä ollut mitään erikoista tai väärää.
– Toimittajan toimintatapa on ollut se, että hän on selvittänyt, tiesikö BBC Louhimiehen taustoista, jotka ovat laajasti olleet julkisuudessa, rekrytoituaan hänet. Olen esittänyt itsekin vastaavanlaisia kysymyksiä useita kertoja, Vuorikoski kommentoi.
– Toimittaja on ollut tarkistamassa juttuvinkkiä ja asia on heitetty eteenpäin toimitukseen. Minun on vaikea hahmottaa, missä tästä ollaan pöyristyneitä.
Tiedolla on inhimillisiä seurauksia
MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen muistuttaa, että nyt nousseessa kohussa ollaan toisen käden tiedon äärellä.
– Vanha hyvä käytäntö journalismissa on, että journalismi tuomitsee ja journalismi armahtaa. Me emme tiedä, missä hengessä toimittaja on lähestynyt BBC:tä, mutta näyttää siltä, että on haluttu uusia kierroksia ja haettu kovennettua tuomiota. Tässä olemme sen varassa mitä ihmiset kertovat, eikä voi muuta kuin olla kieli keskellä suuta, Ilkka Ahtiainen sanoo.
Salla Vuorikoski vielä muistuttaa, että journalismin roolina on välittää tietoa, ei pyrkiä hakemaan seuraamuksia jollekin.
– Itse vierastan tuomioretoriikkaa. Journalismin tehtävä on kertoa yleisölle merkityksellisiä asioita maailmassa. Tiedon lisääntymisellä maailmassa on inhimillisiä seurauksia, mutta toimittaja ei voi mennä tuomarin rooliin. Työn tekemisen lähtökohta ei voi olla hakea tai välttää seuraamuksia jollekin.