Voisiko Suomi jäädä Euroviisuista pois? Yle-pomo: "Ei ole tarkoitus, että suurin osa ilon ja riemun kilpailussa on ahdistuneita"

4:06imgKatso videolta, odottaako Ville Vilén, että Euroviisuihin osallistumiseen voisi tulla jatkossa muutoksia sotaa käyvien maiden osalta.
Julkaistu 14.05.2024 19:46(Päivitetty 14.05.2024 22:35)

Teresia Jokinen

teresia.jokinen@mtv.fi

Tämän vuoden Euroviisut jäävät historian kirjoihin varmasti monella tavalla. Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén pohti MTV Uutisille, miten tämän vuoden laulukilpailu voi vaikuttaa ensi vuoden tapahtumaan.  

Ylen Luovien sisältöjen ja median johtaja Ville Vilén kertoi Viiden jälkeen  -ohjelmassa 14. toukokuuta, millaisia vaikutuksia tämän vuoden Euroviisujen tapahtumilla voi olla ensi vuoden viisuihin. 

Tänä vuonna Euroviisujen käänteistä ovat nousseet otsikoihin muun muassa Gazassa sotaa käyvän Israelin osallistuminen, Alankomaiden edustajan Joost Kleinin diskaaminen poliisitutkinnan takia ja Käärijän  vetäytyminen Suomen asiantuntijaraadin pisteiden ilmoittamisesta.

Euroviisujen niin kutsuttu purkutilaisuus pidetään yleensä pari viikkoa laulukilpailun jälkeen delegaatioiden vetäjien kanssa. 

– Suomessa meidän täytyy kuunnella, millainen purku on. Kilpailun alkuperäinen ajatus, se hieno tunnelma, ilo ja yhdistyneisyys, niin täytyy yhdessä EBU:n kanssa pohtia sitä, mitkä olisivat ne keinot, että se palautuisi sinne, mitä kaikki toivovat, Vilén kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa puhelimitse. 

Vilén kuvailee tämän vuoden viisuja erikoisiksi. 

– Sitä nyt varmaan osoittavat ne isot mielenosoituksetkin, jotka ovat faktaa, hän kertoi. 

Kysyttäessä, voisiko Suomi jäädä jopa viisuista jatkossa pois, jos laulukilpailun henki muuttuu oleellisesti, Vilén vastaa, että hän on aina korostanut turvallisuutta. 

Lue myös: Aftonbladet: Alankomaiden viisuedustaja Joost Klein tunnusti tehneensä laittoman uhkauksen

– Yleisradiohan on se, joka osallistuu Suomen osalta Euroviisuihin. Omien ihmisten lähettäminen paikkaan, joka ei ole turvallinen, ei tule kysymykseen. Turvallisuuskysymys nousee aina ensimmäisenä. Tänäkin vuonna käytiin iso keskustelu siitä, miten turvallisuus on järjestetty, ja luotettiin järjestäjiin, eli ruotsalaisten ja EBU:n yhteistyöhön. Turvallisuus ei siellä pahimmalla tavalla vaarantunut, mutta jos mennään ilon ja riemun kilpailuun, ja suurin osa ihmisistä on jollain tavalla ahdistuneita, niin eihän se ole tarkoitus, Vilén pohti. 

Tämän vuoden viisujen vaikutuksista Uuden Musiikin Kilpailuun Vilén ei osannut vielä sanoa. 

– Vaikuttaa, että sillä (UMK:lla) on suurta kysyntää muutenkin. Ei meillä Suomessa tällaisia kilpailuja ole. Laulukilpailuja on televisiossa kaikenlaisia, mutta sillä näyttää olevan paikkansa suomalaisten musiikintekijöiden ja artistien elämässä, Vilén kertoi. 

– Täytyy ottaa huomioon, että viimeisen parin vuoden aikana sieltä on tullut Suomen suurimpia menestyskappaleita. Täytyy harkita ja miettiä, kun nyt nähdään tämä Euroviisujen purku ja pohtiminen, että mitä teemme UMK:n kanssa. EBU:han voi itse tehdä johtopäätöksen, että pidetään pientä huilia ja pohditaan asiaa uudestaan. Monia mahdollisuuksia, Vilén jatkoi. 

Katso videolta, odottaako Ville Vilén, että Euroviisuihin osallistumiseen voisi tulla jatkossa muutoksia sotaa käyvien maiden osalta. 

Tuoreimmat aiheesta

Euroviisut