Yli 100 sotilasta saapuu suomalaiseen talvioppiin - Cold Blade tuo koptereita Lapin taivaalle

Utin jääkärirykmentin talviharjoitus
Utin jääkärirykmentin aiempi talviharjoitus. Kuva: Puolustusvoimat.
Julkaistu 06.03.2016 06:30

MTV UUTISET

Helikoptereita Saksasta. Miehiä Yhdysvalloista. Suksia ja moottorikelkkoja. Lunta ja jäätä. Arktisia olosuhteita ja majoittumista erämaassa. 

Lapissa alkaa huomenna maanantaina Utin jääkärirykmentin johtama kansainvälinen talviolosuhdeharjoitus, joka pistää miehet koville kansalaisuuteen katsomatta.

Harjoitus käynnistyi jo tällä viikolla, mutta nyt se laajenee ulkomaisin voimin.

– Tällä viikolla on jo käynnistynyt meidän perinteinen Lapin talviolosuhdeharjoitus. Harjoituksen ovat pohjoisessa aloittaneet laskuvarjojääkärikomppanian varusmiehet. Ensi viikolla lisätään volyymiä ja harjoitukseen liittyvät helikopterimme ja ammattisotilaat, kertoo talviolosuhdeharjoituksen johtaja, Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Ali Mättölä.

Harjoituksen yhtenä osiona on ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Euroopan puolustusviraston EDA:n helikopterikoulutusohjelman mukainen harjoitus. Se tuo alkavalla viikolla Suomeen helikoptereita ja osallistujia Saksasta.

– Ivalossa käynnistyy EDA:n sateenvarjon alla toimiva Cold Blade 2016 -helikopteriharjoitus, joka tuo saksalaisia sotilaita ja koptereita Lappiin. He saapuvat jo viikonloppuna Suomeen, eversti Mättölä sanoo.

Lisää kansainvälistä väriä Lapin harjoitukseen tuovat palkattu henkilöstö Yhdysvalloista, Puolasta ja Virosta. He osallistuvat Northern Griffin 2016 -harjoitukseen, jossa heille opetetaan tiedustelu- ja taistelutehtävien lisäksi toimintakyvyn ylläpitoa talvisissa olosuhteissa ja pitkillä siirtymisillä.

Utin jääkärirykmentin talviharjoitus 2015. (Kuva: Puolustusvoimat/Ville Heiskanen)

– Me järjestäisimme tämän harjoituksen joka tapauksessa oman suoristuskykymme parantamisen kannalta. On nähty järkeväksi, että kansainvälisiä kumppaneita voi tulla mukaan harjoituksiin. Me pyrimme tarjoamaan heille ihan samat mahdollisuudet kuin omille joukoillemme eli vaativat talviolosuhdeharjoitus- ja koulutusmahdollisuudet.

– Painopiste on perustalvitoiminnan harjoittelussa eli liikkuminen suksilla, moottorikelkoilla, majoittuminen erämaaolosuhteissa ja talviolosuhteissa, selviytymiskoulutusta ja myöskin kovapanosammuntoja talvisissa olosuhteissa, Mättölä jatkaa.

Ulkomaalaiset hidastavat tahtia

Kansainvälisten vieraiden osallistuminen harjoitukseen vaikuttaa paitsi harjoituskieleen myös etenemistahtiin.

– Ensimmäiset päivät pitää varmistua siitä, että harjoitus etenee riittävän nousujohteisesti. Eli ulkomaalaisia koulutetaan rauhassa ja varmistetaan, että heillä on perusedellytykset. Sitten ruvetaan askel askeleelta etenemään vaativampiin temppuihin.

Elämisen ja erikoistaitojen kuten hiihtämisen omaksuminen vaativissa talviolosuhteissa ottaa aikansa.

Utin jääkärirykmentin talviharjoitus 2015. (Kuva: Puolustusvoimat/Ville Heiskanen)

– Peruselämisessä ja olemisessa lumisessa erämaassa ei ulkomaalaisilla ole sen tason osaamista kuin suomalaisilla sotilailla. Heillä on kohtuulliset hiihtotaidot ja kyky liikkua lumisissa olosuhteissa. Mutta erimerkiksi pitkäkestoisissa siirtymisisssä hiihtäen joudutaan menemään eteenpäin pienin askelin. Tässä puhutaan erityisesti yhdysvaltalaisista ja puolalaisista osallistujista.

Esimerkiksi puolalaisille hiihtäminen on yksi harjoituksen eksoottisista osuuksista. 

– Vaikka heillä onkin lunta talvella, ovat lumen määrä ja talven kesto selvästi rajallisemmat. Heillä hiihtäminen on toiminnan erityspiirteitä, kun taas suomalaisilla sotilailla talvella hiihtäminen ja sotilaan tehtävien hoitaminen lumisissa olosuhteissa on rutiininomainen suoritus.

"Talvivarusteoppi mennyt perille"

Myös talvivarusteet ja niiden hankkiminen kiinnostavat kansainvälisiä vieraita.

– Varusteisiin liittyvä kehittäminen on oleellinen osa. Meillähän on yhdysvaltalaisia osallistujia ollut useana vuotena mukana ja on havaittavissa, että he ovat myös tuota oppia vieneet kotijoukkoihin. Varusteet ovat selkeästi kehittyneempiä nyt kuin 6-7 vuotta sitten.

Utin jääkärirykmentin talviharjoitus 2015. (Kuva: Puolustusvoimat/Ville Heiskanen)

Kaikkiaan Utin jääkärirykmentin harjoitus tuo pohjoiseen Suomeen noin 530 henkilöä puolustusvoimista ja rajavartiolaitoksesta.

Kansainvälisten osallistujien yhteismäärä on noin 110. Harjoituksen tukikohdat ovat Ivalo, Enontekiö ja Rovajärvi. 

– Näkyvin harjoituksen elementti alueen asukkaille ovat helikopterit. Suomalaisia helikoptereita on 12 ja saksalaisia kaksi. Helikopterien lentotoiminta on varmasti selkein asia, mikä siellä näkyy.

– Rovajärven ampumakenttäalueella on myös aktiivista ampumatoimintaa, mutta se ei tule oikeastaan näkymään alueen ulkopuolelle. Satunnaisesti maanteillä voi liikkua muutaman ajoneuvon yhdistelmiä, talviharjoituksen johtaja, Utin jääkärirykmentin komentaja, eversti Ali Mättölä kertoo. 

Harjoitus jatkuu 18. maaliskuuta asti.

Näin amerikkalaissotilaat kertoivat harjoittelusta Lapissa vuosi sitten:

1:34img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa