Vanhalta hautausmaalta Pöytyältä Varsinais-Suomesta löytynyt muistokivi ihmetyttää paikkakuntalaisia.
Pöytyällä sijaitsevan Yläneen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Arimo Helmisaari kertoo, että kivi on löytynyt vuonna 1800-luvulla perustetulta Ristinummen hautausmaalta. Kiveen on kaiverrettu vuosiluku 1893, jolloin hautausmaa otettiin käyttöön.
– Sieltä se löytyi unohdettuna, töyrääseen kaatuneena, Helmisaari kertoo.
Kotiseutuyhdistys toivoo saavansa tietoja kiven alkuperästä.
– Ihmettelemme, että miksi kivessä on vain vuosiluku ja nimikirjaimet. Voisiko se liittyä hautausmaan perustamiseen vai olisiko kyseessä jonkun muualle haudatun muistokivi. Itse nimitän kiveä omituiseksi obeliskiksi, sanoo Helmisaari.
Itsemurhan tehneet haudattu tänne
Ristinummen hautausmaalla on mielenkiintoinen historia: 1900-luvulla hautausmaalle haudattiin muun muassa itsemurhan tehneet sekä henkilöt, jotka eivät kuuluneet kirkkoon.
– Viimeksi sinne on haudattu ihminen vuonna 1982. Hän ei kuulunut kirkkoon, Helmisaari kertoo.
Yläneen hautausmaiden historia on kaiken kaikkiaan vaiherikas. Helmisaaren mukaan Ristinummen hautausmaa otettiin alun perin käyttöön, koska paikalliset maanviljelijät eivät suostuneet myymään maitaan Yläneen kirkolle.
– Melko pian vuoden 1893 jälkeen Yläneen kirkko sai kuitenkin lisää maata, ja kirkon läheinen hautausmaa otettiin taas käyttöön. 1900-luvulla Ristinummen hautausmaalle haudattiin niitä, jotka eivät kuuluneet kirkkoon. Sinne haudattiin myös itsemurhan tehneitä, vaikka he olisivatkin kuuluneet kirkkoon, Helmisaari kertoo.
Hautausmaiden tarinat kiehtovat kotiseutuhistorioitsijaa
Yläneellä syntynyt Helmisaari sanoo hautausmaiden olevan historiasta kiinnostuneelle antoisia tiedonlähteitä.
Yläneellä on useita vanhoja hautausmaa-alueita, joista yksi on muun muassa rautakauden ajalta.
– Olen miettinyt, että voisi jopa järjestää yleisökierroksia Yläneen hautausmaille. Hautausmaiden kautta saa hahmotettua miten eri ajoissa on toimittu ja mitkä ovat ihmisten kulkureitit, kun on elämänkierto tehty loppuun.
Ihmettä herättävästä hautakivestä kertoi ensimmäisena Auranmaan viikkolehti.