Painon ollessa lähemmäs 250 kiloa Belinda havahtui ylipainonsa terveysriskeihin. Lihavuusleikkaukset auttoivat naisen jaloilleen ja liikkumaan. Nyt Belinda on laihtunut jo 150 kiloa lähtöpainostaan.
Vuonna 2006 lahtelainen Belinda Kara oli 31-vuotias ja painoi likemmäs 250 kiloa. Ala-asteikäisen lapsen äiti pyöritti kotiarkea, mutta voimat olivat kortilla.
– En jaksanut liikkua ollenkaan. Laiton ruoan istualtaan ja jaksoin just ja just kävellä parkkipaikalle. Kävin aina pienessä kaupassa. Olisi ollut kaaos, jos kassalla olisi ollut jonoa, koska en jaksanut seistä, Belinda muistelee.
Belinda kärsi toimintakyvyn rajoittumisen lisäksi pahassa kunnossa olevasta astmasta, kohonneesta verenpaineesta, useista keuhkoputken tulehduksista ja jatkuvasta sairastelusta. Hän alkoi ymmärtämään, että jos ei tekisi painolleen mitään, häntä ei pian enää olisi.
LUE MYÖS: Tutkimus: Liikalihava kuolee aikaisemmin – erityisesti, jos on mies
"En ikinä uskonut voivani oikeasti laihtua"
Pullea Belinda oli ollut aina. Jo kuusivuotiaana lääkäri oli huomauttanut, että tytöllä on ylipainoa. Kahdeksannella luokalla Belinda painoi 89 kiloa. Ensimmäinen raskaus 19-vuotiaana räjäytti painon käsiin. Puntari näytti jo yli 200 kiloa.
– Suurin oma hidaste oli, etten ikinä uskonut voivani oikeasti laihtua. Oli jarru omassa päässä, tunnesyöjäksi itsensä myöntävä Belinda sanoo.
Pitkään paino pysyi parinsadan kilon tienoilla, mutta masennusjakso 2000-luvun puolivälissä aiheutti sen, että homma lähti lopullisesti käsistä.
Samoihin aikoihin lääkäri ehdotti Belindalle lihavuusleikkausta. Ajatus leikkauksesta kuitenkin pelotti, ja vasta muutaman vuoden jälkeen Belinda oli valmis harkitsemaan operaatiota tosissaan.
Leikkaus pisti uusiksi ruokailu- ja liikuntatavat
Mahalaukun kavennusleikkaus, jossa mahalaukusta poistetaan osa, tehtiin lopulta kesäkuussa 2013. Sen seurauksena Belindalta lähti jo kolmen ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon aikana 16 kiloa. Säännölliset ruokailuajat, pienentyneet annokset ja parantunut liikuntakyky auttoivat laihdutuspyrkimyksissä.
– En ollut aiemmin harrastanut minkäännäköistä liikuntaa. Leikkauksen jälkeen tein ensin kahvakuulatreeniä kotona, koska en kehdannut mennä kuntosalille, kun olin edelleen niin iso, Belinda kertoo.
Pian mukaan tuli uintiharrastus ja lenkkeily. Kuntosalillekin Belinda uskaltautui lopulta.
Tammikuuhun mennessä painoa oli tippunut jo lähemmäs 70 kiloa.
Uusi raskaus sekoitti pakkaa
Vajaa vuosi onnistuneen vatsalaukun kavennuksen jälkeisen Belinda tuli uudelleen raskaaksi. Synnytyksen jälkeen liikunta jäi ja painoa alkoi kertyä jälleen.
LUE MYÖS: Näin lihavuusleikkaus vaikuttaa raskausriskeihin
– Olin liikkunut säännöllisesti 5–6 päivänä viikossa, mutta kun oli pieni vauva, en enää kerennyt niin paljon. Ei ollut mahdollisuutta lähteä uimaan ja salille, ja ruokatottumukset lähtivät vähän lipsumaan vanhaan, Belinda kertoo.
– Hoksasin, että jos en pyydä toista leikkausta, tässä käy huonosti.
Vuonna 2017 Belindalle tehtiin mahalaukun ohitusleikkaus, jonka lopputuloksena ruoka siirtyy ruokatorvesta tultuaan heti ohutsuoleen mahalaukun sijasta, eikä ruoka imeydy yhtä tehokkaasti elimistöön.
Tavoitteena tiristää vielä viitisen kiloa
Hieman reilu kuukausi toisen leikkauksen jälkeen Belinda kävi taas kuntosalilla kolmesti viikossa. Paino lähti jälleen laskemaan.
Laskusuhdanne on säilynyt elämäntapamuutoksilla. Belinda syö säännöllisesti ja pieniä annoksia, laittaa proteiinit hiilihydraattien edelle ja nauttii harrastamastaan liikunnasta. Tunnesyöpöttely ei enää onnistu.
Nyt paino on reilussa 90 kilossa. Se on yli 150 kiloa vähemmän kuin vuonna 2006. Eron huomaa olossa.
– Jaksan paljon paremmin. Pystyn tekemään enemmän asioita ja pystyn olemaan äiti neljävuotiaalleni, Belinda sanoo.
Vielä olisi kuitenkin tiristettävää. Kun ihminen pudottaa suuria kilomääriä, jäljelle jää usein ylimääräistä nahkaa. Belinda ei ole poikkeus.
– Ihan kuin ylimääräinen laukku roikkuisi vyötäröltä. Jos nahkapuvun kiristäisi, se olisi kymmenen kiloa saman tien pois.
Tavoitteena on pudottaa syksyyn mennessä viitisen kiloa. Silloin Belindan painoindeksi painuisi alle kolmenkymmenen, ja hän saisi lähetteen plastiikkakirurgille.
LUE MYÖS: Nainen laihtui 140 kiloa – ei odottanut ihan tätä: "Kaikki ihmiset tuijottivat"
Lihavuusleikkaus ei ole oikotie onneen
Belinda haluaa muistuttaa, ettei lihavuusleikkaus ole oikotie onneen, eikä se sovi kaikille.
– Mutta kun ollaan sellaisissa kiloissa kuin itse olin, ei ruokavaliolla ja liikunnalla pystytä laihduttamaan tehokkaasti.
Leikkauksessa on ikävät sivuvaikutuksensa. Ohitusleikkauksen jälkeen Belindalla on ollut ongelmia raudan imeytymisen kanssa ja sokeritasot romahtelevat ajoittain. Toisinaan ruoat jäävät jumiin elimistöön ja Belinda joutuu oksentamaan.
– En mä päivääkään vaihtaisi siltikään pois.
Belinda kehottaakin muita runsaista liikakiloista kärsiviä hakemaan apua. Ajatuksesta, ettei laihdutuksesta kuitenkaan mitään tule, on mahdollista päästä eroon. Belinda on siitä elävä esimerkki.
LUE MYÖS: Mahdollisuus jopa 170 kilon painonpudotukseen – tuhat suomalaista vuodessa pääsee lihavuusleikkaukseen
Pää ei tahdo tottua uuteen ulkomuotoon
Kun Belinda katsoo nyt itseään peilistä, ei hän ole uskoa muodonmuutostaan. Käsitys omasta ylipainosta on jämähtänyt mieleen – aivan kuten aiemmin ajatus siitä, ettei hän voisi laihtua.
– Ajattelen edelleen, että mahdunko lentokoneeseen tai kestääkö penkki istumista. Teen töitä asian kanssa päivittäin ja sanoisin, että pikkuhiljaa ollaan parempaan suuntaan menossa.
Valtava painonpudotus konkretisoituu, kun nyt neljävuotias kuopus katsoo vanhoja valokuvia ja kysyy, miksi äiti on niissä iso. Koska ei ole enää.