Maahanmuuttovirasto on päättänyt jatkaa maahanmuuton kuntamallia ensi vuoden maaliskuulle asti, virasto kertoo tiedotteessaan.
Kuntamalli on väliaikainen ratkaisu, jossa Maahanmuuttovirasto korvaa kunnille Ukrainasta paenneiden majoitusten kustannuksia. Ukrainasta paenneet voivat saada kunnasta majoituspalveluita ilman, että kuntaan perustetaan omaa vastaanottokeskusta.
Mallin tavoitteena on se, että Ukrainasta paenneet voivat asua niillä paikkakunnilla, joissa heillä on läheisiä, töitä tai muita siteitä eikä heidän tarvitse muuttaa palveluiden takia kuntaan, jossa on vastaanottokeskus.
Lue myös: MTV:n raportti Ukrainasta: Lasten psyykkiset oireet räjähtivät käsiin – "Lapset eivät voi olla enää lapsia"
Kunta tarjoaa tilapäistä suojelua saaville majoituksen ja arjen ohjauksen. Muut vastaanottopalvelut tarjoaa se vastaanottokeskus, jonka asiakkaiksi tilapäistä suojelua saavat on rekisteröity.
– Kuntamalli on vastaanotettu positiivisesti eri puolilla Suomea, ja se on herättänyt paljon kiinnostusta, sanoo Maahanmuuttoviraston erityisasiantuntija Tiina Järvinen tiedotteessa.
Asiakkaiden rekisteröinti kuntamalliin on kesken
Tällä hetkellä kuntamallin sopimusten piirissä on noin 1 700 asiakasta. Asiakkaiden rekisteröinti kuntamalliin on kuitenkin kesken, eli kuntamallin majoitusrekisterissä ei vielä näy kaikkia kunnissa majoittuvia asiakkaita.
– Kuntamallin seuraava askel on tarkastella mahdollisuutta siirtää tilapäistä suojelua saavia suoraan niihin kuntiin, jotka ovat ilmoittaneet, että heillä olisi kuntamallin mukaiseen käyttöön runsaammin tiloja ja valmius koordinoida asumista, kertoo Järvinen.
Lue myös: Ukrainan sodasta syntynyt ruokakriisi uhkaa sysätä monet maat nälänhädän kouriin – jo yksi kymmenestä on aliravittu, ja lähes puolella ei riitä raha terveelliseen syömiseen
Ensimmäinen tämänkaltainen siirto tehtiin viraston mukaan Joutsenon vastaanottokeskuksesta Ikaalisiin, jonne majoitettiin 24 ukrainalaista.
Kunta voi tehdä vastaanottokeskuksen kanssa sopimuksen siitä, että kunta tarjoaa tilapäistä suojelua saaville vastaanottolain mukaisia majoituspalveluita. Tähän mennessä sopimuksen laatimisesta on Maahanmuuttoviraston mukaan neuvoteltu 90 kunnan kanssa.
Korvauksia on maksettu kunnille 1. toukokuuta alkaen. Alun perin sopimuksia kuntien kanssa tehtiin määräaikaisina tämän vuoden syyskuun loppuun saakka.