Eläketurvakeskuksen mukaan vanhuuseläkeikää lähellä olevilla on usein halua ja kykyä työskennellä, mutta moni ei työllisty.
Rekrytointivaikeuksista kärsivät työnantajat eivät välttämättä ole muita työnantajia halukkaampia palkkaamaan yli 55-vuotiaita, kertoo Eläketurvakeskus (ETK) tutkimusartikkelissaan.
Tutkimuksesta ilmenee, että rekrytointivaikeuksia kokevat työnantajat panostavat iäkkäämpien työntekijöiden palkkaamiseen vain, jos heillä on keskimääräistä myönteisempi käsitys vanhemmista työntekijöistä.
– Kielteiset ikästereotypiat todennäköisesti jarruttavat osaa työnantajista, vaikka enemmistö työnantajista suhtautuu vanhempien työntekijöiden palkkaamiseen myönteisesti, erikoistutkija Aart-Jan Riekhoff Eläketurvakeskuksesta toteaa tiedotteessa.
Rekrytointivaikeuksia kokevat työnantajat ovat tutkimuksen mukaan kuitenkin muita työnantajia halukkaampia työllistämään jo eläkkeelle siirtyneitä työntekijöitä.
ETK arvioi tämän voivan johtua siitä, että eläkkeelle siirtyneet ovat työnantajille tuttua, osaavaa työvoimaa. Lisäksi eläkeläiset haluavat usein työskennellä osa-aikaisesti tai satunnaisesti.
– Eläkkeellä olevat ovat työnantajille joustava työvoimareservi. Työnantajat saattavat ajatella, ettei eläkeläisiin tarvitse sitoutua työntekijöinä, Riekhoff jatkaa.
Tutkimus perustuu vuonna 2021 suomalaisille työnantajille tehtyyn kyselyyn, jossa selvitettiin työnantajien näkemyksiä työurien pidentämisestä ja eläkeiästä. Kyselyyn vastasi lähes 1 700 yksityisen ja julkisen sektorin toimipaikkaa. Tutkimusartikkeli on julkaistu International Journal of Manpower -lehdessä.
Lue myös: Eläkkeiden elinaikakertoimeen historiallinen muutos! Näin se vaikuttaa
"Ei hyödynnetä riittävästi"
ETK:n mukaan vanhuuseläkeikää lähellä olevilla tai juuri eläkeiän ylittäneillä on usein halua ja kykyä työskennellä, mutta moni ei syystä tai toisesta työllisty.
– Työvoimapula ja väestön vanheneminen aiheuttavat haasteita paitsi työmarkkinoille myös eläkejärjestelmien kestävyydelle pitkällä aikavälillä. Näihin haasteisiin etsitään ratkaisua esimerkiksi maahanmuutosta. Kuitenkin lähellä vanhuuseläkeikää olevat ovat jo käytettävissä olevaa työvoimaa, jota työnantajat eivät hyödynnä riittävästi, Riekhoff huomauttaa.
Hänen mielestään työnantajien tietoisuutta vanhempien työntekijöiden kokemuksesta ja osaamisesta tulisikin lisätä.
Lisäksi ikästereotypioita pitäisi työpaikkojen ohella pyrkiä hälventämään myös laajemmin koko yhteiskunnassa.