Asiantuntija varoittaa: Ikääntynyt, älä tee tätä virhettä hakiessasi työpaikkaa

Henkilöstöjohtajan mielestä sekä työnantajat että työntekijät voisivat jättää keskustelun iästä vähemmälle.

Ikääntyneiden työttömyys on edelleen nuorempia ikäryhmiä korkeampi Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan 55–64-vuotiaiden työttömyysaste oli vuonna 2023 yli puoli prosenttiyksikköä korkeampi kuin 20–64-vuotiailla keskimäärin.

– Suomessa ei ole täysin herätty siihen tosiasiaan, että samalla kun Suomen väestö ikääntyy, myös työikäisten keski-ikä kasvaa, sanoo pitkän työuran rekrytointialla tehnyt henkilöstöjohtaja Vesa Sahlman  IT-konsulttiyhtiö Midagosta.

Sahlman on urallaan auttanut myös ikääntyneitä työllistymään.

– Työuriamme on systemaattisesti pidennetty ja ne ovat pidentyneet. Kyllä meidän pitää hyväksyä se, että työuran loppupiste siirtyy kauemmaksi ja meillä on entistä ikääntyneempiä ihmisiä työelämässä vaativissa hommissa.

Toive työmarkkinoille

Sahlmanin mielestä koko keskustelu iästä voitaisiin jättää vähemmälle ja korvata aihe keskustelulla osaamisesta.

Toive koskee hänen mukaansa työnantajien lisäksi myös ikääntyneitä hakijoita itseään.

– Joskus näkee jonkun työhakemuksen, joka aloitetaan sillä, että olen 45-vuotias insinööri. Mutta onko työhakemuksessa sanottu, että haetaan 45-vuotiasta insinööriä vai etsittiinkö siinä jotain osaamista, Sahlman kysyy.

Sahlmanin mielestä työhakemus kannattaa aina siis kirjoittaa osaaminen eikä ikä edellä.

Hän neuvoo myös ikääntyneitä olemaan aktiivisia ja huolehtimaan oman osaamisensa kehittämisestä. Pelkkään iän mukanaan tuomaan työ- tai elämänkokemukseen ei siis kannata tuudittautua, eikä myöskään ajatella, ettei ikääntyneenä omia taitojaan voisi kehittää. 

– Tänä päivänä osaamisen ja oppimisen kanavia on tarjolla aivan valtava määrä ja se on itsestä kiinni, että tarttuu niihin mahdollisuuksiin.

Lue myös:

    Uusimmat