Kaksi kolmasosaa suomalaisista on valmis hyväksymään, että tekoälyavusteiset järjestelmät, koneet ja robotit hoitavat tulevaisuudessa useimmat rutiinityöt. Asia selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta. Neljännes vastustaa tällaista kehitystä.
Rutiinitöiden siirtymistä koneille ja roboteille paheksuivat muita enemmän naiset, työntekijät, työttömät, heikosti koulutetut ja työväenluokkaan samaistuvat. Akateemisesti koulutetut ja ylemmät toimihenkilöt ottavat puolestaan muita innokkaammin vastaan tällaisen tulevaisuudenkuvan.
Yli puolet suomalaisista torjuu ehdotuksen kehityksen vauhdin hillitsemisestä, vaikka tekoäly veisi ihmisten työpaikkoja. Näin ajattelevat erityisesti ylemmät toimihenkilöt ja korkeasti koulutetut. Yli kolmannes kansalaisista olisi valmis hillitsemään automaatiota vastaavan syyn takia.
Lue myös: Saadaanko tekoälystä apu hoitajapulaan? ChatGPT osallistui itse keskusteluun – näin se vastasi
Turvallisuudesta ja eettisyydestä pidettävä huolta
Kyselyssä käy ilmi, että koulutetuimmat ja hyvässä sosiaalisessa asemassa olevat suhtautuvat tekoälyn kehitykseen keskimääräistä myönteisemmin. Nämä ryhmät esimerkiksi uskovat, että tekoäly helpottaa työvoimapulaa.
Kokonaisuudessaan kokoomuksen ja vihreiden kannattajat suhtautuvat useimmissa kysymyksissä muiden puolueiden kannattajia hyväksyvämmin tekoälyn kehitykseen.
Tekoälyn kehitykseen liittyy kansalaisten mielestä myös uhkia. Kolme neljäsosaa suomalaisista on sitä mieltä, että kehittyneempien tekoälyjärjestelmien käyttöönottoa pitäisi rajoittaa, kunnes niiden turvallisuus ja eettisyys on perin pohjien selvitetty.
Lähes kaksi kolmesta oli kyselyssä sitä mieltä, ettei hänellä ole tietoa ja ymmärrystä siitä, miten merkittävästi tekoäly tulee muuttamaan vastaajan elämää.
Kesäkuun alussa tehtyyn kyselyyn vastasi 1 010 ihmistä. Kyselyn toteutti Kantar Public.
Vastaajat edustavat Suomen 18–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Vastausten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.