Yli sata koronapotilasta lisää ilmoittautunut kiistellyn remdesivirin testaajaksi Suomessa – "Voi olla, että vähentää kuolemanriskiä 20 prosenttia tai sitten ei yhtään"

Yli sata koronapotilasta lisää ilmoittautunut kiistellyn remdesivirin testaajaksi Suomessa – WHO:n lääketutkimusta Suomessa tekevä päätutkija Kari Tikkinen kertoo, minkälainen lääke on kyseessä 5:17
WHO:n lääketutkimusta Suomessa tekevä päätutkija Kari Tikkinen kertoo, minkälainen lääke on kyseessä.

WHO:n lääketutkimusta Suomessa tekevä päätutkija Kari Tikkinen sanoo, että remdesivir-lääke lyhentää koronan sairastamisaikaa muutamilla päivillä. Lääkkeen tehoa kuolemanriskin vähentämisessä ei sen sijaan ole pystytty selvittämään.

Alun perin ebolalääkkeeksi kehitetystä remdesivir-lääkkeestä on toivottu Covid-19-viruksen nujertajaa. Maailman terveysjärjestö WHO on tutkinut mahdollisia koronalääkkeitä Solidarity-tutkimuksessaan, johon on osallistunut yli 11 000 potilasta 30 maasta. Suomi on mukana tutkimuksessa, jossa on testattu neljää eri lääkettä. Yksi lääkkeistä on remdesivir.

Solidarityn kansallinen päätutkija professori Kari Tikkinen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä, että remdesivirin on osoitettu lyhentävän koronan kestoa, mutta kuolemanriskin vähentämisestä ei ole tarkkaa tietoa.

– Olemme analysoineet uudelleen amerikkalaisen tutkimuksen, jonka mukaan lääke nopeutti paranemista viidellä päivällä. Tutkimuksen satunnaisotanta oli kuitenkin epäonnistunut. Meidän arviomme mukaan Remdesivir nopeutti paranemista ehkä 1-2 päivää, Tikkinen sanoi.

– Emme tiedä vähentääkö remdesivir kuolleisuutta. Paras arvio tällä hetkellä on, että se vähentää kuolleisuutta 9 prosenttia. Mutta se voi vähentää kuolleisuutta jopa 20 prosenttia – tai ei yhtään. Me haluamme asiaan varmuuden, ja siksi tutkimusta jatketaan.

Euroopan lääkevirasto ja komissio hyväksyivät lääkkeen käytön heinäkuun alussa, ja EU ostanut lääkettä isoilla summilla. Yhdysvallat oli hyväksynyt lääkkeen käytön jo aiemmin.

Tikkisen mielestä remdesivirille myönnettiin myynti- ja käyttölupia liian aikaisin.

– Kun lupa annetaan liian aikaisin, emme todellisuudessa tiedä lääkkeen hyötyjä ja haittoja. Tutkimusten tekeminen vaikeutuu, kun paine lääkkeen käyttämiseksi kasvaa. Emme saa potilaita tutkimuksiin, ja silloin todelliset hyödyt ja haitat jäävä ikuiseksi mysteeriksi.

Tikkinen kertoo, että Suomessa Solidarity-tutkimukseen on ilmoittautunut viime viikkoina yli sata potilasta 12 eri sairaalasta.

–Iso kiitos kaikille potilaille, jotka ovat lähteneet mukaan. Jatkamme tutkimuksia remdesivirillä. Pian tulee pari lääkettä lisää. Yksi niistä liittyy luultavasti vasta-aineisiin ja toinen verenhyytymisen estolääkkeisiin, Tikkinen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat