Ylilääkäri listasi keinot ikääntymisen hidastamiseen – muista nämä neljä kohtaa: "Sillä olisi ihan dramaattinen vaikutus"

Tiede ei tarkkaan tiedä, miksi vanhenemme. Tyksin ylilääkäri Jan Sundellin mukaan terveellisillä elämäntavoilla ikääntymistä ja sairauksia kuitenkin voi suitsia.

Tiede ei tarkkaan tiedä, miksi vanhenemme. Perimmäinen syy ikääntymiselle on siis tuntematon, kuvailee Hidasta vanhenemista -teoksen kirjoittanut Tyksin ylilääkäri Jan Sundell.

– Tiedämme vanhenemisen tunnusmerkkejä: esimerkiksi DNA:han tulee tavallaan roskia ja esteitä, jotka estävät geenin kunnollista lukemista. Jos niitä saisi siivottua jollain tavalla, voisimme aktivoda uudelleen geenimme kuten ne olivat nuorena, hän kuvasi Huomenta Suomessa.

Vaikka ikääntymisen juurisyy jääkin hämärään, Sundellin mukaan vanhenemisteoriat ovat kuitenkin samaa mieltä ainakin yhdestä asiasta: terveelliset elämäntavat hidastavat vanhenemista.

"Liian leppoisaa elämääkään ei saa viettää"

Jotkin eläimet elävät satoja vuosia. Niidenkään salaisuus ei toistaiseksi ole paljastunut, mutta Sundellin mukaan tiedämme ainakin esimerkiksi sen, että aineenvaihdunnassa on eroja.

Jopa vuosisatoja elävillä eläimillä syke on paljon hitaampi kuin lyhytikäisillä. Sundellin mukaan tästä voisi vetää johtopäätöksen niin sanotun hitaan elämän hyödystä.

– Ehdottomasti tällainen rentoutuminen on eduksi. Kaikki asiat, jotka laskevat sykettä. Terveelliset elintavat, erityisesti liikunta, ovat sellaisia. Tiedämme, että kestävyysliikkujilla leposyke on matalampi. Tiedämme että jos on kauhean korkea leposyke, se ennustaa esimerkiksi äkkikuoleman riskiä, Sundell kuvailee.

– Liian leppoisaa elämääkään ei saa viettää. Elimistö tarvitsee haasteita.

Liikunta on haasteena keholle hyvä. Tiukan treenin pauloihin ei kuitenkaan saa jäädä loputtomiin.

– Sitten sitä rentoutumista, lepoakin täytyy olla, kunnon yöunta, Sundell kuvaa.

Ylilääkäri listaa: Muista nämä neljä asiaa

Millaisiin tekoihin ja asioihin ihmisen sitten elämässä kannattaisi keskittyä, jotta hän välttyisi sairauksilta ja eläisi pitkään? Sundell nostaisi esiin neljä asiaa.

– Pidä huolta valtimoistasi, lihasvoimasta, aivoista ja mielenterveydestä, Sundell listaa.

Terveelliset elämäntavat auttavat useimpiin ongelmakohtiin. Joskus terveydestä on huolehdittava myös niin sanotusti kovemmin konstein.

– Hoida riskitekijäsi! Jos on verenpaine, kolesteroli, sokeri koholla, lääkäriin. Jos elintapamuutokset eivät muuta niitä, lääkitys. Sillä olisi ihan dramaattinen vaikutus, kun kaikki riskitekijät hoidettaisiin, Sundell sanoo.

Millaisia ovat Sundellin omat valinnat neljän kohdan ohjeen suhteen? Miten ikääntymistä muuten voisi hidastaa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat