Sydän- ja verisuonisairaudet tappavat suomalaisia – näin voit pienentää sairastumisriskiäsi: "Pystyy todella paljon vaikuttamaan"

Valitettavan moni suomalainen menehtyy sydän- ja verisuonisairauksiin, mutta onneksi niitä voi ehkäistä arkipäiväisillä toimilla! Sydänliiton pääsihteeri antoi tähän vinkkejä Huomenta Suomen haastattelussa.

Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahtikoski vieraili Huomenta Suomessa kertomassa sydänterveydestä. Hän sanoo sydän- ja verisuonisairauksien olevan suomalaisten yleisin kuolinsyy, mutta niitä voi ehkäistä terveillä elämäntavoilla.

Videolta selviää, missä iässä pumpun toimintaan kannattaa alkaa kiinnittää huomiota ja kuullaan kolme täsmävinkkiä sydänterveydestä huolehtimiseen!

Lahtikosken mukaan eteenpäin on tultu paljon 1950-luvulta, jolloin sydän- ja verisuonisairaudet olivat työikäistenkin suurin kuolinsyy. Tällä hetkellä työikäisten kuolleisuus niihin on enää 20 prosenttia pahimmista ajoista.

Mihinkään nuo sairaudet eivät silti ole kadonneet, sillä ne ovat edelleen yleisin kuolinsyy.

– Ainakin 20 000 suomalaista saa vuosittain jonkin sydäntapahtuman ja riskitasot ovat aika korkeat. Mutta hyvä uutinen on, että kaikki nämä olisivat ehkäistävissä, Lahtikoski kertoo.

Ravitsemus, liikunta ja tupakoimattomuus tärkeää

Suurimpia tekijöitä, jotka altistavat sydän- ja verisuonisairauksille ovat Lahtikosken mukaan perimä eli geenit, mutta ennen kaikkea elintavat:

– Elintavoilla pystyy todella paljon vaikuttamaan omaan riskiinsä sairastua sydänsairauksiin.

Tärkeää olisi syödä terveellisesti, liikkua ja olla tupakoimatta. Alkoholia tulisi käyttää vain kohtuudella, mielellään ei ollenkaan. Myös uni ja stressitaso vaikuttavat sairastumisriskiin.

– Nämä ovat ihan tätä meidän arkielämäämme, jossa vaikutuksia saa.

Lahtikosken mukaan edellä mainitut seikat heijastuvat riskitekijöihin eli vaikuttavat siihen, millaiset ovat kolesterolitasomme, verenpaineemme ja millaisia painonhallintakysymyksiä eteen tulee.

Lahtikoski kertoo, että tällä hetkellä riskitekijöiden tasot ovat suomalaisilla valitettavan korkeat. 60 prosentilla suomalaisista kolesterolitasot ovat liian korkeat ja noin parilla miljoonalla suomalaisella verenpaine on koholla.

Riskitekijöistä merkittävin on ravitsemus. Tässä suomalaisilla Lahtikosken mukaan olisi paljon tekemistä. Suolaa meistä moni saa aivan liikaa. Myös rasvan laatuun ja kasvisten saantiin tulisi kiinnittää huomiota.

KATSO MYÖS VIDEO: Näillä keinoilla pääset oikeasti irti tupakasta!

Lue myös:

    Uusimmat