Yliopistojen henkilöstöltä lakkouhka – HS: Vaikeutuneet sopimusneuvottelut saattavat haitata myös ylioppilaskirjoituksia

Helsingin yliopisto
Toteutuessaan lakko koskisi Helsingin yliopiston henkilökuntaa 28. helmikuuta. Lakon ulkopuolella on esimerkiksi sellainen tutkimustyö, jonka keskeyttämisestä aiheutuisi huomattavaa vahinkoa.Lehtikuva
Julkaistu 13.02.2018 12:56

Salla Laurila

JHL tiedottaa, että yliopistojen henkilöstöä edustavat JUKO, Pardia ja JHL jättivät tänään lakkovaroituksen. Lakko koskee tällä hetkellä Helsingin yliopistoa ja sen suunnitellaan toteutettavan helmikuun viimeisenä päivänä.

Yliopistosektorin neuvottelut ovat vaikeuksissa. JHL, Palkansaajajärjestö Pardia ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO moittivat työnantajia edustavia Sivistystyönantajia palkkaneuvottelujen onnistumattomuudesta yhteisessä tiedotteessaan.

– Työnantaja ei halua kehittää palkkoja edes kohtuullisesti. Tässä tilanteessa meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin vauhdittaa neuvotteluja painostustoimien kautta, tiedotteessa kerrotaan.

Valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan, että työseisauksen ulkopuolella ovat vararehtorit, ulkomailla töissä tai konferenssissa olevat henkilöt, väittelijät, vastaväittelijät ja kustokset. 

Lisäksi ihmisten, eläinten, näytteiden ja elävien kokoelmien välttämätön hoito sekä IT-päivystys ja atk-runkopalveluiden välttämätön hoito on toteutettava turvallisuuden mukaan. Lakon ulkopuolelle jää myös sellainen tutkimustyö, jonka keskeyttäminen aiheuttaisi huomattavaa vahinkoa.

Lakot saattavat uhata jopa ylioppilaskirjoituksia

Helsingin Sanomat kertoo, että Helsingin yliopiston lakon lisäksi tiedossa saattaa olla lisää lakkoja, mikäli sopimusta ei synny. Lakot saattaisivat koskea yhteensä yli 50 000 työntekijää.

Yliopistojen lisäksi lakko voisi koskea yksityisen opetuspuolen henkilöstöä. Hesarin mukaan se voisi vaikuttaa jopa ylioppilaskirjoitusten järjestämiseen.

Valtakunnansovittelija voi kuitenkin esittää lakkoa siirrettäväksi korkeinaan kahdella viikolla. Lakon siirtäminen on perusteltua, jos se kohdistuu yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeisiin merkittäviin toimintoihin tai vahingoittaa huomattavasti yleistä etua.

Helsingin Sanomat kirjoittaa, että ylioppilaskirjoituksien sujuminen saattaa olla tällainen syy.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa