Yliopistojen valintakokeet menivät uuteen uskoon – osa kokee paletin pyörähtämisen parantaneen mahdollisuuksia: "Helpottaa, ettei ennakkomateriaalia ole niin paljon"

2:19img
Etänä järjestettävät valintakokeet pistivät yliopistot tiukan paikan eteen.
Julkaistu 06.05.2020 20:56
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Valtaosa yliopistojen pääsykokeista järjestetään tänä vuonna poikkeusoloissa kaksiosaisina. Lisäksi osa koulutusohjelmista valitsee tavallista useamman opiskelijan ylioppilaskokeen perusteella. Joillekin hakijoille muutoksista on ollut apua.

Yksi hakupainealoista on psykologia, jossa 240:tä opiskelupaikkaa tavoittelee yli 6 200 hakijaa.

Psykologian oppiaineessa todistusvalinnan osuutta kasvatettiin 70 prosenttiin. Palettiin luotiin myös uusi valintaväylä. Nyt 23 prosenttia opiskelijoista valitaan suoraan psykologian ainereaalin perusteella. Vain 7 prosenttia opiskelijoista valitaan pääsykokeella.

Jyväskylän yliopistoon pyrkivä Sanni Jetsu on yksi heistä, jotka kokevat muutosten parantaneen mahdollisuuksia päästä kouluun. Tänä vuonna psykologian koe on AMK-koe, jota varten ei ole ennakkomateriaalia.

– Psykologian valintakokeet ovat yleensä olleet aika vaikeita. Ennakkomateriaalia on saattanut olla tosi paljon. Itseäni helpottaa, että sitä ei ole niin paljon. AMK-koe ei vaikuta vättämättä niin vaikealta, se on paljon monipuolisempi. Minusta tuntuu, että voin pärjätä siinä paremmin kuin normaalissa psykologian valintakokeessa, Jetsu sanoo.

Etäkokeessa omat sudenkuoppansa

Sähköisissä etäkokeissa on omat haasteensa: Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteisiin järjestetty sähköinen pääsykoe meni pieleen. Koe mitätöitiin, uusi järjestetään kaikille hakijoille ensi viikolla. 

Jetsua ei sähköisissä valintakokeissa tekniikan toimiminen huoleta. 

– Onhan siinä aina se riski. Itse nyt on tottunut siihen, että tekniikka yleensä toimii, kun on sähköiset ylioppilaskokeet. Pitää ymmärtää tämmöisessä tilanteessa, että joudutaan tekemään näinkin radikaaleja muutoksia, hän pohtii.

– Eniten huolestuttaa siinä se, että miten suuri mahdollisuus oppilailla on huijata kokeessa sen takia, koska se on netissä.

Lue myös: Tekniset ongelmat iskivät Itä-Suomen yliopiston etäpääsykokeisiin: kaikki hakijat joutuvat tekemään kokeen uudestaan

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto