Yliopistojen pääsykokeet pyritään muuttamaan pääosin monivalintakokeiksi jo ensi keväänä. Tarkoituksena on myös tehdä kokeista sellaiset, ettei niihin tarvitse varta vasten valmistautua.
Nykyiset noin 130 erilaista yliopiston pääsykoetta halutaan puristaa yhdeksään eri kokeeseen. Jatkossa hakija voisi yhdellä valintakokeella hakea moneen eri yliopistoon ja koulutusohjelmaan.
Kokeet olisivat pääosin monivalintatehtäviä, eikä erillisiä pääsykoekirjoja tarvitsisi enää lukea joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
Pääsykoeuudistusta valmistelevan ryhmän puheenjohtajana toimiva, Tampereen yliopiston koulutusvararehtori Marja Sutela sanoo, että tarkoituksena on helpottaa kaikkien työtaakkaa.
– Valintoja halutaan yksinkertaistaa ja selkeyttää ja tehdä niistä vähemmän kuormittavia sekä hakijoille että yliopistoille, Sutela sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lue myös: Vain pieni osa abeista pääsee heti jatko-opintoihin
Unohtuuko kirjoitustaito uudistuksessa?
Yliopistojen pääsykoeuudistusta on kritisoitu muun muassa siitä, että monivalintakokeisiin painottuvissa kokeissa unohdetaan kokonaan se, kuinka hyvin hakija ilmaisee itseänsä kirjallisesti, mikä on kuitenkin iso osa yliopisto-opiskelua.
Sutela sanoo, että esseekysymyksiä on mahdollista sisällyttää pääsykokeisiin myös jatkossa. Eikä ennakkovalmistautumistakaan olla täysin hylkäämässä.
– Jää edelleen joitakin osa-alueita, joihin edellytetään jonkinlaista valmistautumista, mutta paljon vähemmän kuin aikaisemmin. Esimerkiksi psykologiaan on pitänyt lukea artikkeleja etukäteen. Olettaisin, että sellaiset tulevat jatkumaan.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Ehdotus uudistuksesta on lähtenyt kommenttikierrokselle ja se annetaan yliopistoille lähikuukausina. Sutela pitää realistisena sitä, että uusi pääsykoemalli olisi käytössä jo ensi keväänä eli keväällä 2025.
Katso koko osio: Yliopistojen valintakokeiden määrää vähennetään rajusti
10:04