Yliopiston oppilaskunta kielsi taputtamisen sen tapahtumissa – kritiikkiä herättäneen päätöksen taustalla hyvä syy

1:50img
Julkaistu 04.10.2018 12:41

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Brittiläisen yliopiston päätöstä korvata taputtaminen jazz-käsillä on kritisoitu sen hyvästä tarkoituksesta huolimatta, uutisoivat muun muassa BBC ja Yahoo Lifestyle.

Yllä olevalla videolla keskustellaan koulukiusaamisen yleisyydestä suomalaiskouluissa.

Manchesterin yliopiston oppilaskunta on päättänyt vuoden ensimmäisessä kokouksessaan viime viikon torstaina kieltää taputtamisen, huutamisen ja hurraamisen oppilaskunnan tapahtumissa.

Perinteiset suosionosoitusten muodot korvataan jazz-kädet-nimisellä liikkeellä, jossa molempia käsiä heilutellaan ilmassa. Brittiläisessä viittomakielessä se tarkoittaa taputtamista.

Päätös on noussut maassa otsikoihin ja herättänyt paljon keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Jopa brittiläinen tv-juontaja Piers Morgan twiittasi aiheesta kirjottaen, että "Britannia on menettämässä järkensä".


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Autismista ja aistiherkkyysongelmista kärsivät huomioitu

Erikoisen päätöksen takana on kuitenkin hyvä syy. Oppilaskunta haluaa tehdä sen tapahtumista helposti lähestyttävät kaikille opiskelijoille.

– Perusteltiin, että perinteisen taputtamisen ja hurraamisen kova ääni muodostaa ongelman opiskelijoille, joilla on ahdistusta ja aistiherkkyysongelmia. Brittiläisen viittomakielen taputus – tai jazz-kädet – olisivat ketään syrjimätön ilmaisun muoto, opiskelijakunnan lehdessä kirjoitetaan.

Taputtaminen on nyt kielletty opiskelijakunnan järjestämissä keskusteluissa, väittelyissä ja paneeleissa. Opiskelijakunta kannustaa myös muita opiskelijaryhmiä ja yhdistyksiä käyttämään samaa toimintatapaa.

Brittiläinen opiskelijayhdistysten liittouma National Union of Students esitteli jazz-kädet taputtamisen korvikkeena tapahtumissa jo vuonna 2015.

Lähteet: Mancunion, BBC, Yahoo Lifestyle, Metro, Twitter

Tuoreimmat aiheesta

Yliopisto