Yllätyitkö sunnuntaina kovista äänistä ja järähtelystä? Syynä oli veden pumppaaminen 6,4 kilometrin syvyyteen

2:05img
Julkaistu 09.07.2018 17:53

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Helsingissä ja Espoossa hämmästeltiin eilen noin puoli yhdeksän aikaan illalla maan jyrähtelyn ääniä. Äänet johtuivat Espoon Otaniemeen valmistuvan geotermisen voimalaitoksen rakennustöistä. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun siitä, miksi maa saattaa värähdellä Espoossa. 

– Pumppaamme vettä kallion halkeamiin, 6,4 kilometrin syvyyteen. Kun se vesi menee sinne, niin se aukaisee halkeamia hiukan. Nyt puhutaan milleistä, – ja se aukaisun ääni, naksahdus, välittyy maan pintaan tällaisena äänenä, St Deep Heat Oy:n tuotantojohtaja Tero Saarno kuvailee prosessia. 

Lue myös: 

Maanjäristykset mahdollisia Espoossa – syynä uuden lämpövoimalan rakennusvaihe, jossa operoidaan kilometrien syvyydessä

Saarnon mukaan ihminen ei voi kutenkaan tuntea jyrähtelyä. Ainoastaan ääni on kuultavissa. 

– Ääni on tietenkin vähän häiritsevä, varsinkin jos se tulisi yöaikaan, Saarno pahoittelee.

Tästä huolimatta esimerkiksi Espoon Leppävaarassa ihmeteltiin sosiaalisen median keskusteluryhmissä astioiden helinää ja muita pienen maanjäristyksen tunnusmerkkejä.

Saarno pitää jyrähtelyä Suomen oloissa keskimääräisenä. Vertailun vuoksi Oulun seudulla joukuussa 2017 tapahtunut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 3 magnitudia. 

Eilen illalla havaittu värähtely tallentui myös Helsingin yliopiston seismologian instituutin karttaan todennäköisenä maanjäristyksenä.

Eilisen tapahtuman voimakkuus oli 1.9 magnitudia St1:n mittareissa. Puolestaan seismologian instituutin mittareissa värähtely näkyi 1.6 magnitudin suuruisena. Saarnon mukaan erot johtuvat eri mittaustavoista ja mittareiden sijoittelusta suhteessa tapahtumapaikkaan.

Äänillä tärkeä tehtävä

Nyt viisi viikkoa jatkuneet pumppaukset jatkuvat vielä viikon verran. Ääniä voi siis vielä kuulua. Äänillä on kuitenkin Saarnon mukaan tärkeä tehtävä. 

– Äänet auttavat meitä ymmärtämään, mihin suuntaan vesi virtaa. Se mahdollistaa veden virtauksen ymmärtämisen. Se on välttämätön, mutta onneksi hyvin lyhyt vaihe.

Mikäli suunnitelmat pitävät paikkansa, voisi Otaniemen geoterminen voimala tuottaa lämpöä espoolaisille vuoden 2019 loppupuolella. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa