Mystiset minuutteja kestäneet huminaäänet ympäri maailman hämmensivät kaksi vuotta sitten – nyt tutkijat löysivät niille syyn

Vuonna 2018 maailmaa kummastuttivat oudot humisevat äänet, joita kuultiin ympäri maapallon. Kyse oli joukosta seismisistä aaltoja, jotka kestivät jopa 20 minuuttia kerrallaan, kertoo CNN.

Kun kaksi vuotta sitten alkukesästä ihmiset ympäri maailman raportoivat huminaäänistä, alkoi välittömästi mystisten äänien alkuperän selvittäminen. Jotkut innostuivat esittämään jopa avaruusolioita äänien aiheuttajaksi, vaikka tutkijat kiistivät teoriat pikaisesti.

Tutkijat kuitenkin selvittivät, että syy löytyy maapallolta, tarkemmin sanottuna sen sisältä. Äänet aiheutuivat seismisistä signaaleista eli maanjäristysaalloista. Ne ovat taajuuksiltaan eri tasoisia, kuin esimerkiksi räjähdys.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet, mikä synnytti seismiset aallot kaksi vuotta sitten: uuden vedenalaisen tulivuoren purkautuminen.

Jopa 7000 järistystä

Tutkijat jäljittivät poikkeuksellisen suuren määrän maanjäristyksiä Intian valtamerelle Mayotten saarelle. Se kuuluu Komorien saaristoon Afrikan ja Madagaskarin välissä.

Alueella sattui peräti 7000 tektonista maanjäristystä tutkimusjakson aikana. Tektoninen maanjäristys tarkoittaa maapallon mannerlaattojen liikkeistä aiheutuneita maanjäristyksiä. Mannerlaatat puristuvat toisiaan vasten ja paineen kasvaessa liian kovaksi ne liikahtavat aiheuttaen maanjäristyksen.

Kaikista suurin näistä järistyksistä, 5,9 magnitudia, koettiin alueella toukokuussa 2018. Samalta jaksolta mitattiin 407 pitkäkestoista seismistä aaltoa (englanniksi Very Long Period signals).

Nämä pitkäkestoiset aallot ovat harmonisia alaääniä, jotka muistuttavat tuplabassoa tai isoa kelloa, CNN kuvailee. Niiden 20–30 minuuttiakin kestävät aallot voi kuulla satojen kilometrien päässä järistyspaikasta.

Maanjäristys ja aallot tulivat mereltä noin 35 kilometrin päästä Mayotten saaresta. Tutkijat eivät löytäneet vulkaanista toimintaa alueelta, mutta arvelivat sellaista olevan tulossa.

Seismisten aaltojen mittausverkosto ei kuitenkaan ulottunut siihen osaan merenpohjaa, joten tutkijat saivat dataa vain saaresta, Madagaskarilta ja Afrikasta. Tutkijat kuitenkin huomasivat saaren vajonneen 17 senttimetriä, mikä on merkki maanjäristyksistä.

Uusien seismologian teknologioiden ansioista tutkijat ovat saaneet vihdoin kartoitettua, mitä alueella oikeasti tapahtui yli vuoden kestäneellä ajanjaksolla.

Jättimäinen magmakammio

Ensimmäisessä vaiheessa suuri määrä magmaa purkautui kammiosta, joka on muodostunut maan vaippaan noin 30 kilometriä maanpinnan alapuolella.

Se avasi reitin merenpohjaan, mitä pitkin magma pääsi purkautumaan mereen, aloittaen uuden tulivuoren muodostuksen.

Kun tulivuori alkoi muodostua meren pohjassa, alueen maanjäristysten määrä putosi, koska paine oli helpottanut. Silloin alkoivat myös äänet.

– Me tulkitsemme tämän merkiksi siitä, että Mayotten rannikolla on romahtanut syvä magmakammio, tutkimusryhmään kuuluva Eleonora Rivalta sanoo.

– Se on syvin ja isoin magmakammio ylemmässä vaippakerroksessa tähän asti, ja se on alkanut yllättäen purkautua.

Noin 260 000 asukkaan Mayotte-saari ei kuitenkaan ollut moksiskaan suurista maanjäristyksistä. Se on yksi neljästä saariston vulkaanisesta saaresta.

– Koska merenpohja on noin kolme kilometriä merenpinnan alapuolella, melkein kukaan ei huomannut valtavaa järistystä, tutkija Torsten Dahm sanoo.

– Siitä huolimatta on olemassa useita mahdollisia uhkia Mayotten saarelle, kun maapallon kuori vaippakerroksen yläpuolella jatkaa romahtamistaan aiheuttaen entistä voimakkaampia maanjäristyksiä.  

Lue myös:

    Uusimmat