Maanantaina tehdyt yllätystarkastukset ennakkoäänestyspaikoille ovat osoittaneet, että vaalisalaisuuden turvaamisessa on edelleen puutteita.
Eduskunnan oikeusasiamiehen Petri Jääskeläisen määräyksestä 2 oikeusasiamiehen kanslian virkamiestä teki maanantaina ennalta ilmoittamattomia tarkastuksia 7 presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikkaan. Tarkastusten tavoitteena oli selvittää ennakkoäänestyspaikkojen esteettömyyttä ja saavutettavuutta sekä vaalisalaisuuden toteutumista. Tarkastuksen toimittajista toinen liikkui pyörätuolilla.
Vihdin ja Lohjan ennakkoäänestyspaikoissa havaittiin puutteita vaalisalaisuuden turvaamisessa. Pyörätuolia tai muita liikkumisen apuvälineitä käyttäville äänestäjille ei ollut omaa esteetöntä äänestyskoppia. Oikeusasiamies on vuonna 2015 antamassaan päätöksessä todennut, että esimerkiksi irrallinen äänestäjän syliin asetettava kirjoitusalusta ei turvaa riittävästi vaalisalaisuutta.
Tarkastuksessa havaittiin myös muita puutteita esteettömyydessä. Kauniaisten kaupungintalolla takaoven kynnys oli niin korkea, että se esti pyörätuolia käyttävän omatoimisen sisäänpääsyn. Vihdin pääkirjaston ulko-oven tuulikaappi oli ahdas ja vaikeutti pyörätuolia käyttävän sisäänpääsyä.
Opasteiden näkyvyys oli huono kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Usein opaste oli vasta ulko-oven vieressä. Näkyvämmällä tiedottamisella olisi mahdollista lisätä äänestäjien vaali- ja osallistumisoikeuden käyttämistä.
Oikeusasiamies selvittää puutteet
Oikeusasiamies päätti selvittää Vihdin kunnan ja Lohjan kaupungin vaalijärjestelyissä havaitut puutteet vammaisten vaalisalaisuuden turvaamisessa sekä Sipoon kunnan menettelyn ennakkoäänestyksessä. Vaalivirkailijoiden mukaan äänestäjien avustamisesta ei tehty merkintöjä äänestäjistä pidettävään luetteloon, kuten oikeusministeriön vaaliohjeessa edellytetään.
Oikeusasiamies päätti myös saattaa tarkastuksen kohteina olleiden kaupunkien ja kuntien sekä niiden keskusvaalilautakuntien tietoon tarkastuspöytäkirjassa todetut yleiset havainnot ennakkoäänestyspaikoista tiedottamisesta, opasteiden näkyvyydestä ja esteettömyyden puutteista.
Oikeusasiamiehen yhtenä erityistehtävänä on vammaisten oikeuksien toteutumisen edistäminen, suojeleminen ja seuranta. Tehtävä perustuu YK:n vammaisten oikeuksista tehtyyn yleissopimukseen, jonka Suomi ratifioi kesäkuussa 2016.
6:02