Ympäristöjärjestöt kehottavat Suomea siirtymään nykyistä parempiin maatalouden tuotantotapoihin ja vähentämään metsähakkuita.
Tänään julkaistussa Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa todetaan, että ihmiskunnan taistelu ilmastonmuutosta vastaan ei onnistu ilman perustavanlaatuisia muutoksia tapaamme käyttää maata.
Järjestöt vaativat erityisesti turpeen polttamisen ja soiden raivausten lopettamista Suomessa.
– On selvää, että turpeen polton pitää loppua rinta rinnan kivihiilen kanssa. Yhtä selvää on, että turpeesta työllistyville on varmistettava uutta koulutusta, työtä ja tulevaisuutta samalla, kun turpeenkaivu lopetetaan kokonaan, sanoo Greenpeace Nordenin maajohtaja Sini Harkki tiedotteessa.
Myös WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen pitää IPCC-raportin viestiä soiden suojelusta ajankohtaisena Suomelle.
– On käsittämätöntä, että turpeen energiakäyttöä jatketaan Suomessa. Sillä on pieni rooli energiantuotannossa, mutta se aiheuttaa mittavat päästöt, Rahunen sanoo tiedotteessa.
MTK: Muut fossiiliset ajettava ensin alas
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK puolestaan kannattaa hallittua luopumista turpeesta. MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola sanoo, että muut fossiiliset polttoaineet on ajettava ensin alas.
– Niin kauan, kun öljyä poltetaan, niin pitää pystyä myös turvetta polttamaan, sanotaan näin, Pietola muotoilee STT:lle.
Suomen hallitusohjelmassa arvioidaan, että turpeen energiakäyttö päättyy 2030-luvun aikana päästöoikeuden hinnan noustessa. Hallituksen tavoitteena on vähintään puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä.
Hallituspuolueiden välillä on kuitenkin ollut eriäviä näkemyksiä turvekysymyksestä, ja asiaa puitiin hallitusneuvotteluissa ainakin vihreiden ja keskustan kesken.
"Suomessa käytössä jo monia keinoja"
MTK pitää IPCC:n raportin viestiä maailmanlaajuisesti hälyttävänä. MTK:n mukaan Suomessa on kuitenkin jo käytössä monia niistä keinoista, joita raportissa suositellaan kestävämmän maankäytön edistämiseksi.
MTK:n Pietola mainitsee esimerkiksi, että Suomessa on totuttu säänmukaiseen viljelyyn.
– Olemme edellä muita siinä mielessä, että olemme valveutuneita sään kanssa viljelyyn ja meillä on siihen menetelmiä, että osaamme ottaa maan kasvikunnan hyödyt jokaisena erilaisena kasvukautena huomioon.
Pietolan mukaan Suomessa on käytössä muitakin ilmastokestäviä ratkaisuja esimerkiksi viljelykierron ja vesitalouden hoidossa.