Ympäristömyrkyt kulkeutuvat myös Lappiin – Lapin myrkkypitoisuuksia selvitetään

1:58img
Julkaistu 23.02.2016 18:41
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Elohopean ja orgaanisten ympäristömyrkkyjen esiintymistä Suomen Lapissa selvitetään. Myrkkyjä kulkeutuu Lappiin kaukokulkeumana pitkienkin matkojen päästä. Muualla arktisilla alueilla on aiemmin havaittu suuriakin ympäristömyrkkypitoisuuksia, mutta tilannetta Suomen Lapissa ei ole tutkittu.

Mielikuvissa Suomen Lappi on ehdottomasti puhdas ja myrkytön. Näin onkin verrattuna moneen muuhun alueeseen, mutta ympäristömyrkyt löytävät tiensä myös Lappiin.

– On kyse kaukokulkeutuvista aineista ja myös pysyvistä aineista ja valitettavasti myös sellaisista, jotka kertyvät eliöihin - ja siinäpä ne ominaisuudet ovatkin, jotka aiheuttavat sen, että ne voivat olla ongelmia pohjoisilla alueilla, kuvailee ryhmäpäällikkö Jaakko Mannio Suomen ympäristökeskuksesta.

Myrkyt kulkeutuvat kaukaakin

Ympäristömyrkkyjä käytetään yleisesti kuluttajatuotteissa kuten viihde-elektroniikassa, vaatteissa, huonekaluissa ja rakennusmateriaaleissa. Yksi esimerkki ovat bromia sisältävät palonestoaineet. Haitallisimmat aineet on jo kielletty, mutta silti ne säilyvät ympäristössä pitkään.

Myös elohopea on hyvin pysyvä. Kaasumaisen elohopean pitoisuus Pallaksen mittausasemalla on pysynyt korkeana, vaikka päästöt ovat vähentyneet Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ympäristömyrkyt kulkeutuvat Lappiin kaukaakin.

– Osa tulee Etelä-Suomesta, mutta ehkä laajemmin kuitenkin Euroopasta. Voi sanoa, että ilmamassat kiertävät koko pohjoisella pallonpuoliskolla. Kyllä me saadaan osamme Kiinastakin, toteaa Mannio.

Jääkarhu

Myrkkyjä jääkarhuissa ja äidinmaidossa

Jääkarhuista ja inuiittien äidinmaidosta on mitattu suurempia myrkkypitoisuuksia kuin mistään muualta maailmassa. Asiantuntija ei kuitenkaan usko, että ympäristömyrkyt aiheuttaisivat Suomen Lapissa terveysriskiä asukkaille.

– Ehkä se elohopea sielläkin on se suurin, mutta liittyen siihen, mitä ihmiset siellä syövät, ei se mitään suurta riskiä siellä edusta. Toisin kuin arktisilla alueilla, jossa syödään keskitetymmin hylkeen lihaa ja kalan lihaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Panu Rantakokko.

Maisema Suomesta (3)

Lapin doping-testi

Jaakko Mannio vertaa nyt tehtävää myrkkyselvitystä doping-testiin.

– Tässä on kyse semmoisesta doping-testistä, että meidän täytyy todistaa, että ympäristömme on puhdas. Todistetulla puhtaudella voisi ehkä myös markkinoida meidän ympäristöämme.

Sekin on mahdollista, että seurauksena on doping-skandaali.

– Se on semmoinen riski, joka näissä kisoissa on otettava, kuittaa Mannio.

Selvitys Lapin ympäristömyrkyistä julkaistaan kesällä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa