Ukraina on paikoin asumiskelvoton ja viljelykelvoton sodan jäljiltä – ympäristön puhdistaminen maksaisi jo nyt 50 miljardia

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan aiheuttaa inhimillisen kärsimyksen lisäksi kovaa tuhoa myös ympäristölle. Pahoin saastunut ympäristö pysyy asumiskelvottomana kotiinsa palaaville ukrainalaisille vielä pitkään. Tällä hetkellä ympäristölle aiheutuneiden vahinkojen korjaaminen maksaisi jo 50 miljardia euroa.

Helsingin yliopiston professori Atte Korhola kertoo, että jopa kolmannes koko Euroopan lajien monimuotoisuudesta sijaitsee Ukrainassa. Maassa on vanhoja metsiä, virtaavia vesiä ja aroja, joilla on kaikilla oma lajistonsa.

– Ukraina on koko Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden "hot spot". Kaikki pommitus, maastopalot ja äänet vaikuttavat luontoon ja eliöstöön. Kaikki saastumiset, maan ja vesistöjen pilaantuminen, ilman epäpuhtauksien määrä on monikymmenkertainen. Kyllä siinä ympäristö muuttuu monin tavoin, Korhola summaa.

Suomen ympäristöministeriön maaliskuussa julkaiseman tiedotteen mukaan Venäjän tekemät iskut muun muassa Ukrainan kemian- ja kaivosteollisuuteen, öljyvarastoihin sekä vesilaitoksiin ovat saastuttaneet maaperää, pinta- ja pohjavesiä sekä ilmaa.

– Siellä on rekisteröity noin 2 300 pahaa ympäristövauriota. Noin Espoon kokoinen alue maata on jo pahoin saastunut, Korhola kertoo.

Sodassa luonnon tuhoutuminen on nopeaa, mutta palautuminen voi kestää vuosikymmeniä -ellei jopa vuosisatoja. Esimerkiksi Persianlahden sodan ja Balkanin alueen tapahtumien tuottamat ympäristömyrkyt rikastuvat ravintoketjussa edelleen. Myrkyt eivät poistu ympäristöstä ilman ihmisen aktiivista työtä niiden poistamiseksi. 

Asumiskelvoton ja viljelykelvoton

Saastunut ympäristö pysyy myös kotiinsa palaaville ukrainalaisille asumiskelvottomana pitkään.

– Maaperä on monin paikoin pahasti saastunut ja ilmanlaatu on pitkään huono. Jos ajattelemme esimerkiksi maanviljelyä ja maataloutta, niin kyllä mahdollisuuksia on viety laajoilla alueilla, Korhola kertoo.

Ukraina on maailman mittapuulla ja merkittävä viljantuottaja. Venäjän ja Ukrainan kasvattama vilja yhdessä muodostavat noin 25–30 prosenttia maapallon vientiviljasta, ja monet maat ovat tuoneet jopa 60–80 prosenttia ostamastaan viljasta alueelta.

– Pahiten pilaantuneita maa-alueita voidaan siirtää muualle, mutta minne niitä loputtomasti siirretään? Jos ajatellaan, että meillä on jo nyt 2 300 pahoin vaurioitunutta aluetta, niin kyllä siinä on töitä pitkäksi aikaa. Kun infra saadaan pyörimään, niin kyllähän se pikkuhiljaa palautuu suotuisaksi asua, Korhola kertoo.

Toinen huolenaihe ovat pilaantuvat pohjavedet. Saasteet ovat jo päässeet pohjavesiin joillakin alueilla. Saastunutta pohjavettä on hyvin vaikea puhdistaa. Korhola kertoo, että pohjaveden laatua voidaan tietyin konstein saada paremmaksi, mutta prosessissa voi kestää.

Eläinlajeja saatetaan menettää ikuisiksi ajoiksi

Sota uhkaa myös eläimiä. Ukrainassa on paljon kotoperäisiä eläinlajeja, joita ei tavata muualla. Joitakin lajeja ei saada koskaan takaisin, jos ne ehtivät sukupuuttoon asti. Kaikuluotaus ja miinat vahingoittavat vesistöjen lajeja. Vesistöissä on raportoitu esimerkiksi delfiinien joukkokuolemia.

– Osan on nyt rekisteröity olevan todella vaarassa kadota kokonaan. Lähtien hyönteisistä pieniin ja suurempiinkin nisäkkäisiin. Ukraina on myös lintujen muuttoreitillä, monet voivat menehtyä matkalla. Kaikki äänet, suihkukoneiden ja pommien äänet, valoefektit, yötä päivää voi olla valoa. Kaikki sekoittaa eläinten luontaista rytmiä ja aiheuttaa todella vakavia vaurioita eläinten käyttäytymiselle ja voi myös menehdyttää, Korhola sanoo.

50 miljardin lasku

Ympäristön elvyttäminen aloitetaan aikanaan kartoittamalla vauriot. Suomi on monen muun maan ohella lupautunut auttamaan Ukrainaa ympäristön puhdistamisessa. Lopullinen vastuu asiasta on hyökkääjällä eli Venäjällä.

– Nyt on jo arvioitu, että tällä hetkellä tämä kustantaisi 50 miljardia euroa. Lukemat nousevat koko ajan. Pitää saada hyökkääjä tekemään tämä kunnostusoperaatio ja korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Se onkin sitten haasteellista, että miten ikinä saadaan oikeuteen ja kuka lopulta laskun maksaa.

Lue myös:

    Uusimmat