Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi perustelee uutistoimisto AP:n haastattelussa, miksi Ukraina pitää itsepintaisesti kiinni Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista, josta on käyty raskaita kulutustaisteluja kuukausien ajan.
Oikeastaan ainoa laajalti kyseenalaistamista puoleensa vetänyt Ukrainan armeijan strateginen ratkaisu Venäjän hyökkäyssodan aikana on ollut Bahmutin itsepintainen puolustaminen.
Ukrainan päätöstä pitää kiinni Bahmutista on perusteltu sillä, että taisteluissa kuluu enemmän venäläisiä kuin ukrainalaisia. Kriitikoiden mukaan niin sanottu vaihtosuhde heikkeni merkittävästi sen jälkeen, kun Bahmutin saarrostusuhka kasvoi.
Presidentti Zelenskyi antaa ymmärtää tuoreessa haastattelussa, että Bahmutin taistelu ei ole vain taktinen tai strateginen, vaan myös poliittinen vääntö.
Lue myös: Venäjän kenraalirulettia pyörittävä huhumylly kiihtyy: Sylkykuppi-komentajalle on väitetysti löydetty "epätavallinen" korvaaja
Jos Venäjä valtaisi Bahmutin, voisi presidentti Vladimir Putin "myydä tämän voiton lännelle, venäläisille, Kiinalle, Iranille", Zelenskyi sanoi AP:lle.
– Jos hän tuntee verta, haistaa, että olemme heikkoja, hän tulee painostamaan, painostamaan ja painostamaan, presidentti jatkoi.
Lue myös: Kriittinen raportti paljastaa länsimaiden ylistämän Ukrainan armeijan puutteet: "Haluavat taistella kuin suomalaiset talvisodassa – nyt verta vuotaa liian paljon"
Zelenskyi uskoo, että jos Bahmut kaatuu, saa Ukrainan hallinto painetta sekä kansainväliseltä yhteisöltä, että omalta kansaltaan.
– Yhteiskuntamme tuntisi olevansa väsynyt. Yhteiskuntamme painostaisi minua tekemään kompromissin heidän (Venäjän) kanssa.
– Emme voi hävitä askeltakaan, koska sota on kakku, jonka palat ovat voittoja. Pieniä voittoja, pieniä askeleita.
Vielä Zelenskyi ei ole omien sanojensa mukaan tuntenut mainitsemaansa painetta. Useat länsimaat ovat jatkaneet ja oikeastaan kiihdyttäneet tukeaan Ukrainalle. Kevään ja kesän aikana esimerkiksi länsimaisten panssarivaunujen odotetaan pitkällisen väännön jälkeen saapuvan Ukrainaan.
Lue myös: Ukrainan ratkaisutaisteluissa voivat olla vastakkain Suomen nykyinen ja entinen panssarivaunu – kysyimme majurilta, miten Leopardin ja T-72:n kohtaamisessa kävisi
Zelenskyi myöntää olevansa huolissaan USA:n tuesta
Yhdysvaltojen merkittävän sotatuen kannalta vuoden 2024 presidentinvaalit saattavat olla käännekohta. Osa potentiaalisista ehdokkaista, kuten ex-presidentti Donald Trump, on kyseenalaistanut kalliin sotilasavun jatkamisen järkevyyden.
Zelenskyi myönsi AP:lle olevansa huolissaan, että vallanvaihto Washingtonissa saattaa vaikuttaa hänen johtamansa valtion mahdollisuuksiin sotia Venäjää vastaan.
– Yhdysvallat todella ymmärtää, että jos he lopettavat meidän auttamisen, me emme voita sotaa.
Lue myös: Venäjän tankkitappiolukujen läpivalaisu paljastaa Venäjän armeijan "modernisoinnin" olleen Kremlin satu
0:47