Zelenskyi: Jos Ukraina ei saa pyytämäänsä, se on erioikeus Venäjälle

Presidentti Volodymyr Zelenskyi puolusti Ukrainan pikaista Nato-jäsenyyttä ja toivoi Yhdysvalloilta päättäväisyyttä pitkän kantaman aseiden kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi torstaina, että Ukrainan heikkous rintamalla olisi Venäjän vahvuutta. Zelenskyi puhui tiedotustilaisuudessa Brysselissä sen jälkeen, kun hän oli esitellyt voitonsuunnitelmaansa EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa.

Hän vetosi muun muassa siihen, että hyökkäyssotaan lähteneen Venäjän ei pitäisi antaa sanella kansainvälisen järjestelmän sääntöjä.

– On erioikeus Venäjälle, jos Ukraina ei saa kumppaneilta pyytämäänsä, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi sanoi, että useat EU-maiden johtajat osoittivat tukensa voitonsuunnitelmalle.

Kuitenkin myös toisenlaisia ääniä on tullut julkisuuteen. Esimerkiksi keskiviikkona Naton pääsihteeri Mark Rutte ei ollut valmis ilmaisemaan tukeaan suunnitelmalle kokonaisuudessaan, vaan hänen mukaansa asioita tarvittiin lisätietoa.

Pyynnöt Saksalle ja Yhdysvalloille

Zelenskyi puolusti vaadetta Ukrainan pikaisesta Nato-jäsenyydestä.

Tässä yhteydessä hän sanoi myös puhuneensa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin, varapresidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harrisin ja tämän republikaanivastaehdokkaan, ex-presidentti Donald Trumpin kanssa. Zelenskyi sanoi myös ymmärtäneensä, että Ukrainan Nato-jäsenyys voi ajoittua vasta sodan jälkeiseen aikaan.

Zelenskyin mukaan sanojen ja tekojen tulisi kuitenkin olla yhteneväiset myös, kun puhutaan Ukrainan Nato-jäsenyydestä.

Hän nosti esille muun muassa vuoden 1991 sopimuksen, jossa Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen sitouduttiin vastineeksi ydinaseista luopumiselle. Ukraina on kuitenkin tämän jälkeen joutunut puolustussotaan.

Yhdysvalloilta Zelenskyi toivoi lisää päättäväisyyttä pitkän kantaman aseiden kanssa. Hänen mukaansa niitä antavat maat haluavat yhtenäisyyttä mahdollisuudessa iskeä Venäjälle, joten Yhdysvaltojen kannalla on merkitystä.

Zelenskyi myös toivoi julkisesti, että Saksa voisi luovuttaa pitkän kantaman aseitaan Ukrainalle ehdollisesti. Hän hahmotteli, että niitä voisi käyttää vasta, jos Venäjä ei olisi valmis kertomaan sodan lopettamisesta.

Toisti väitteet pohjoiskorealaisista

Zelenskyi toisti myös toistaiseksi vahvistamattoman väitteensä, että pohjoiskorealaisia sotilaita vaikuttaisi jo Venäjän valtaamilla alueilla. Zelenskyin mukaan Venäjä pyrkisi täyttämään liikekannallepanon puutteiden ja tarvittavien sotilasmäärien väliin jäävää aukkoa pohjoiskorealaisilla.

– Putin pelkää liikekannallepanoa, koska sosiaalisessa mediassa ollaan liikekannallepanoa vastaan, Zelenskyi sanoi.

Naton pääsihteeri Mark Rutte sanoi keskiviikkona, ettei pysty vahvistamaan Zelenskyin kertomia tietoja pohjoiskorealaisista.

Zelenskyi sanoi, että maan sotilastiedustelun mukaan valmisteilla olisi jopa 10 000 pohjoiskorealaisen saaminen erilaisiin tehtäviin, joissa edistetään Venäjän hyökkäyssotaa.

Zelenskyin mukaan pohjoiskorealaisten käyttäminen sodassa on askel kohti maailmaansotaa.

Lue myös:

    Uusimmat