Bloomberg: Unkari saamassa tahtonsa läpi, EU ei aio kieltää venäläisöljyn tuontia kokonaan

2:11imgKatso myös: Unkari on vastustanut EU:n öljypakotteita kategorisesti
Julkaistu 29.05.2022 11:43(Päivitetty 29.05.2022 15:03)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Euroopan unionin suunnittelema venäläisöljyn totaalinen tuontikielto on tyssäämässä Unkarin vastustukseen. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Uutistoimiston saamien alustavien tietojen mukaan EU aikoo kieltää venäläisen öljyn tuonnin meriteitse, mutta öljyä saisi edelleen tuoda putkia pitkin.

Meriyhteyttä vailla oleva Unkari on riippuvainen putkea pitkin tulevasta venäläisestä öljystä. Unkarin öljystä noin 60 prosenttia tulee Venäjältä Druzhba-öljyputkea pitkin. 

Kompromissipäätös antaisi Unkarille lisää aikaa löytää ratkaisuja maan energiatarpeiden täyttämiseksi. Se ottaisi huomioon myös muiden sisämaavaltioiden kuten Slovakian ja Tshekin huolet.

Lue myös: Unkari kertoi julistavansa hätätilan Ukrainan sodan vuoksi

Lisäaikaa osalle maista

Komissio on lähettänyt viikonlopun aikana ehdotuksen uusista pakotteista EU-maiden johtajille. Ehdotuksen mukaan Venäjän raakaöljyn tuonti meriteitse pysähtyisi kuudessa ja jalostettujen öljytuotteiden tuonti kahdeksassa kuukaudessa.

Uuden ehdotuksen mukaan Bulgaria saisi siirtymäkauden kesä- tai joulukuuhun 2024 ja Kroatia voisi saada vapautuksen tyhjiökaasuöljyn tuontiin. 

Komissio ehdotti myös putkistojen kautta muihin jäsenvaltioihin tai kolmansiin maihin toimitetun venäläisen öljyn jälleenviennin rajoittamista.

EU oli aiemmin ehdottanut Venäjän kaiken öljyntuonnin lopettamista ensi vuoden alkuun mennessä. 

Lue myös: EU-komissio ehdottaa aurinkopaneeleja kaikkien uusien rakennusten katoille

Ylimääräinen huippukokous koolle huomenna

EU:n suurlähettiläiden on määrä kokoontua tänään keskustelemaan pakotepaketista.

Jotkin jäsenvaltiot pyrkivät pääsemään sopimukseen ennen kuin EU-johtajat kokoontuvat huomenna ja tiistaina Brysseliin ylimääräiseen huippukokoukseen keskustelemaan Ukrainan sodasta.

Pakotepaketti vaatii kaikkien jäsenmaiden tuen. 

Tuoreimmat aiheesta

Pakotteet