Zelenskyi: Ukraina torjunut Venäjän hyökkäyksiä lännen toimittamilla F-16-hävittäjillä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina Kiovassa, että Ukrainan armeija on käyttänyt lännen toimittamia F-16-hävittäjiä torjumaan Venäjän viimeaikaisia laajamittaisia lennokki- ja ohjushyökkäyksiä.

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Zelenskyin mukaan Ukraina tuhosi joitain ohjuksia ja lennokkeja käyttämällä kyseisiä hävittäjiä. Hän kuitenkin kieltäytyi kertomasta enempää yksityiskohtia.

Zelenskyi kertoi Ukrainan ilmavoimien saaneen ensimmäiset sille luvatut F-16-hävittäjät elokuun alussa, mutta sanoi niitä tarvittavan vielä enemmän. Hävittäjien saamiseksi Zelenskyi oli vedonnut tukijoihinsa useaan otteeseen yli kahden vuoden ajan.

Toukokuussa hän oli kertonut AFP:lle Ukrainan tarvitsevan vielä ainakin 120 hävittäjää päästäkseen tasoihin Venäjän kanssa.

Onnistuneita ohjuskokeita

Zelenskyi kertoi Ukrainan myös äskettäin testanneen Ukrainassa valmistettuja ballistisia ohjuksia. Zelenskyin mukaan testit onnistuivat hyvin. Hän ei halunnut antaa enempää tietoja ohjuksista, kuten sitä, mikä niiden kantama on.

Ballistiset ohjukset ovat raketin lailla maasta laukaistavia ohjuksia, jotka kantavat räjähteitä. Ne voivat kantaa myös ydinkärkiä.

Ukraina sanoo edenneensä Kurskin alueella

Ukrainan armeijan komentaja sanoo, että Ukraina on ottanut haltuunsa yli 1  200 neliökilometriä maa-alueita ja sata asutuskeskusta Venäjän Kurskin alueella.

Lisäksi komentaja Oleksandr Syrskyin mukaan Ukraina on ottanut vangiksi lähes 600 venäläissotilasta kolme viikkoa kestäneen hyökkäyksen aikana.

Venäläisillä Telegram-kanavilla on noussut esiin raportteja, joiden mukaan Ukraina olisi myös hyökkäämässä Venäjän rajan yli Belgorodiin. Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kertoi tiistaina Telegramissa olevansa tietoinen raporteista. Hän kertoi, että Venäjän puolustusministeriön mukaan tilanne rajalla on vaikea, mutta hallinnassa.

Myöhemmin Gladkov kirjoitti, että Ukraina on aloittanut pommitukset ja lennokki-iskut ainakin kolmeen kylään Belgorodin alueella. Hän ei kommentoinut hyökkäystä tarkemmin.

Belgorodin alue sijaitsee Kurskin alueen vieressä vastapäätä Ukrainan toiseksi suurinta kaupunkia Harkovaa.

Venäjä vahtii toimittajia

Venäjä kertoo tutkivansa kahden ulkomaisen toimittajan raportointia Ukrainan hallussa olevilta alueilta Venäjällä Kurskissa.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan kyseessä ovat saksalaisen Deutsche Welle -kanavan kirjeenvaihtaja ja ukrainalaisen 1+1-kanavan toimittaja.

Toimittajia syytetään siitä, että he olivat saapuneet laittomasti Venäjälle Ukrainan hyökättyä Kurskin alueelle aiemmin tässä kuussa.

Tutkinnan kohteena on lisäksi viisi muuta toimittajaa, joita uhkaa viiden vuoden vankeusrangaistus, jos heidät tuomitaan. Heistä kukaan ei ole Venäjällä.

Venäjä jatkoi ilmaiskujaan

Ukrainassa ainakin neljän ihmisen on raportoitu kuolleen venäläisten hyökkäyksissä maanantain ja tiistain välisenä yönä, kertovat ukrainalaiset viranomaiset.

Ilmahälytykset soivat varhain tiistaina ympäri Ukrainaa, kun maan ilmavoimat kertoi havainneensa useiden pommikoneiden lähteneen liikkeelle Venäjän länsiosasta Engelsin kaupungista.

Paikalliset viranomaiset kertoivat aiemmin tänään, että kaksi ihmistä kuoli Kryvyi Rihin kaupungissa ja yksi Zaporizhzhjassa.

Sotaa seuraavan yhdysvaltalaisen ajatushautomon ISW:n mukaan Ukrainan joukkojen kerrottiin maanantaina yrittäneen iskeä drooneilla Venäjälle Engelsin lentotukikohtaan.

ISW perustaa väitteensä Kremliin sidoksissa olevan lähteen arvioihin. ISW:n mukaan Ukraina on iskenyt Saratovin alueella sijaitsevaan Engelsin lentotukikohtaan jo aiemmin tänä vuonna.

Venäjä teki ilmaiskuja eri puolille Ukrainaa myös maanantaina, jolloin ainakin neljän ihmisen kerrottiin kuolleen. Ukrainan mukaan maanantain hyökkäys kohdistui energialaitoksiin eri puolilla maata.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä laukaisi maanantaina Ukrainaan yli 100 ohjusta ja lennokkia. Presidentti kuvaili sitä yhdeksi Venäjän suurimmista hyökkäyksistä.

IAEA:n valtuuskunta saapui ydinvoimalalle

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja on saapunut Venäjälle Kurskin ydinvoimalaan, kertoo Venäjän ydinenergiayhtiön Rosatomin edustaja uutistoimisto AFP:lle tiistaina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on syyttänyt Ukrainan yrittäneen hyökätä Kurskin ydinvoimalaan.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi on sanonut johtavansa valtuuskuntaa ydinvoimalaan. Järjestön mukaan sen on oltava paikan päällä, jotta voimalan tilannetta voidaan arvioida riippumattomasti.

IAEA:n viime viikolla julkaiseman lausunnon mukaan Venäjä on kertonut järjestölle, että noin sadan metrin päässä Kurskin ydinvoimalan käytetyn polttoaineen varastosta oli löytynyt lennokin sirpaleita.

Kurskin ydinvoimala sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Venäjän ja Ukrainan rajalta ja alle 50 kilometrin päässä Kurskin kaupungista.

Juttua päivitertty kauttaaltaan 28.8.2024 kello 17.17.

Lue myös:

    Uusimmat