Zelenskyi: Venäjän tulisi olla mukana toisessa Ukrainan rauhankonferenssissa

Venäjän tulisi olla edustettuna seuraavassa huippukokouksessa, jonka tavoitteena on kestävä rauha Ukrainan sodassa, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi maanantaina.

Ukrainan sotaa koskeva ensimmäinen rauhankonferenssi järjestettiin Sveitsissä kesäkuussa. 

Siellä oli paikalla edustajat noin 90 maasta. Venäjä ei osallistunut kokoukseen, jota se oli jo aiemmin kutsunut absurdiksi.

– Mielestäni Venäjän edustajien tulisi olla toisessa huippukokouksessa, Zelenskyi sanoi lehdistötilaisuudessa, jossa hän esitteli seuraavan huippukokouksen valmistelutyötä.

Ennen varsinaista uutta huippukokousta järjestetään kaksi erillistä kokousta, joissa käsitellään muun muassa energiaturvallisuutta ja ruokaturvaa. Tapaamiset järjestetään Qatarissa ja Turkissa.

Sveitsin huippukokouksessa kymmenet maat hyväksyivät loppuasiakirjan, jossa ne olivat yhtä mieltä siitä, että Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa mahdollisessa tulevassa rauhansopimuksessa. 

Samalla todettiin, että dialogi kaikkien osapuolien välillä on tarpeen kestävän sopimuksen aikaansaamiseksi.

Maat hyväksyivät myös vaatimuksen täydellisestä sotavankien vaihdosta ja Ukrainasta vietyjen lasten palauttamisesta.

Kaikki maat eivät loppuasiakirjaa kannattaneet, sillä muun muassa Intia, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit jättivät sen hyväksymättä.

Lue myös:

    Uusimmat