Ukrainan kohtalo ja Euroopan tulevaisuus puhuttivat Münchenin turvallisuuskokouksessa viikonloppuna. Seuraavaksi jännitetään, mitä kuuluu Saudi-Arabiasta.
Ukrainan pelätään ajautuvan sivuraiteille tulevissa rauhanneuvotteluissa, joita pohjustavat Yhdysvallat ja Venäjä.
Tasavallan presidentti Alexander Stubb paalutti sunnuntaisessa paneelikeskustelussa Münchenissä, että Euroopan täytyy varmistaa Ukrainan itsemääräämisoikeus alkavissa neuvotteluissa.
0:42Presidentti Alexander Stubb sai aplodit Münchenissä: Vertasi Ukrainan tilannetta Suomeen.
Paikalla oli myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka esimerkiksi kieltäytyi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ”mineraalisopimuksesta” eli siitä, että Yhdysvalloilla olisi pääsy Ukrainan arvokkaisiin maametalleihin.
MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Jarno Miettisen mukaan mineraaliavaus tuntui olevan enemmänkin sanelua Washingtonista.
– Zelenskyi kysyi ihan aiheellisesti, mitä Ukraina saa siitä vastineeksi. Se on se näiden tulevien päivien suuri kysymys, Miettinen sanoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä maanantaina.
Juttu jatkuu linkkien jälkeen.
Lue lisää: Zelenskyin peliliike saattoi vahvistaa Ukrainan roolia neuvotteluissa – loppu Euroopan valitukselle
Media: Tällainen oli Trumpin röyhkeä mineraalidiili, jonka Zelenskyi torppasi
Lue myös: Kommentti: Miten Euroopan johtajat muka yllättyivät Trumpin Venäjä-mielisestä linjasta? Esitys Münchenissä oli vasta alkua
Armeijaa ei voida jäädä odottelemaan
Presidentti Zelenskyin omat aloitteet Münchenissä olivat epätoivoisen miehen puhetta, kommentoi MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Zelenskyin ehdotuksen mukaista Euroopan yhteisen armeijan perustamista ei voida jäädä odottamaan.
– Varmasti on niin, että yksittäisten Euroopan maiden pitää ryhdistäytyä. Pitäisin aika epätodennäköisenä, että tällaisella aikajänteellä, jossa nämä asiat nyt etenevät, polkaistaisiin käyntiin yhteinen eurooppalainen armeija.
Tuuli kääntynyt nopeasti
Asiat etenevät nyt nopeasti. Yhdysvaltojen ja Venäjän ulkoministerit tapaavat jo tiistaina Saudi-Arabiassa. Panoksiksi Marco Rubion ja Sergei Lavrovin neuvotteluissa arvioitiin Stubbinkin mainitsemat Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen itsemääräämisoikeus.
Maanantai-iltana Yhdysvaltain ulkoministeriö kuitenkin vakuutteli, ettei tapaamisessa Saudi-Arabiassa ole tarkoitus neuvotella Ukrainasta. Ulkoministeriön edustajan Tammy Brucen mukaan presidentti Trump on määrännyt Yhdysvaltain edustajat jatkamaan keskusteluja, jotka Trump aloitti viime viikolla Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Bruce sanoi, että Saudi-Arabiassa ei keskustella yksityiskohdista eikä käydä neuvotteluja.
Kun Venäjä ja Yhdysvallat alkavat puhua Ukrainasta, on Miettisen mukaan ennakko-oletuksena, että Ukraina joutuu alueluovutuksiin ja luopumaan osasta suvereniteetistaan, mikä voisi tarkoittaa Nato-jäsenyyden unohtamista.
– Aika nopeasti on tuuli kääntynyt. Ei ole montaakaan kuukautta siitä, kun Euroopassa oltiin sitä mieltä, että vuoden 1991 rajat ovat se lähtökohta. Nyt ollaan aivan jotain toista mieltä.
Lue myös: Venäjän ja USA:n ulkoministereillä historiallinen tapaaminen – Zelenskyi: Ukrainalle ei kerrottu tapaamisesta
Yhdysvalloista kerrottiin jo viime viikolla, että on vuotta 2014 edeltäneisiin rajoihin on epärealistista palata. Tämä tarkoittaisi käytännössä Krimin niemimaan ja Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden luovuttamista Venäjälle.
– Pahin pelko on ehkä se, että Rubio tekee trumpmaisen diilin, jossa toteutuisivat kaikki pahimmat pelot eli Venäjä saa oikeastaan kaiken, mitä se haluaa ja Ukraina saa tyytyä siihen, että se saa jatkaa tynkä-Ukrainana.
Lue myös: Sergei Lavrov: En tiedä, mitä Eurooppa tekisi neuvotteluissa
Keskustellaanko etupiireistä?
Kivimäki pohtii, mitä muuta kuin suoraan Ukrainan tilanteeseen liittyvää Saudi-Arabiassa keskustellaan: Miten niin sanottu etupiirijako ja Venäjän turvallisuushuolet nousevat esiin.
Kremlistä linjattiin Kivimäen mukaan jo ennen neuvottelujen alkamista, että Venäjän turvallisuushuolet pitää ottaa niissä huomioon. Venäjän näkökulmasta turvallisuushuolia ovat Naton laajentuminen ja länsiliittouman puolustusjärjestelmien vahvistuminen.
– Ja jos mietitään tarpeeksi pitkälle, niin Ukrainan EU-lähentymissopimus oli se, mistä alun perin tämä kriisi alkoi 2014. Jos nämä ovat ne (Venäjän) turvallisuushuolet, niin se mitä se tarkoittaa sen suhteen, mitä siellä keskustellaan muusta kuin suoraan Ukrainasta, se on itselleni se päällimmäinen huoli, Kivimäki sanoo.
Lue myös: Lavrov luetteli Venäjän hyytävät vaatimukset ennen hyökkäystä Ukrainaan – nyt Putinin pelätään neuvottelevan koko Euroopasta
Pääministeri Orpo kutsunut puolueet tiistaiksi koolle ulko- ja turvallisuuspolitiikasta
Katso koko MTV Uutiset Liven keskustelu videolta:
17:08Mitä Münchenin "diplomaattinen kakofonia" paljasti?