Mikroaaltouuni on arkea helpottava laite, joka löytyy lähes joka kotitaloudesta. Vaikka mikrottaminen on nopea tapa saada ruoka kuumaksi, aivan kaikkien ruokien ja juomien lämmitykseen tämä tapa ei sovellu.
Seuraavassa on lueteltu kahdeksan tuttua ruokaa ja juomaa, joita sinun ei tulisi koskaan kuumentaa mikrossa.
1. Chili
Chili on helppo keino lisätä ruokiin tulisuutta, mutta varo, jos lämmität chiliä sisältäviä ruokaa mikrossa. Mikrossa ruoka voi nimittäin muuttua entistäkin vahvemmaksi ja alkaa polttaa kurkkuasi.
2. Kananmunat
Kananmunien kypsentäminen mikrossa voi tuntua aikaa säästävältä hommalta, mutta todellisuudessa keittämällä pääset paljon helpommalla – ja ilman sotkua. Mikrossa kananmuniin muodostuu nimittäin painetta, joka voi jättää mikroosi melko ikävän sotkun.
3. Foliossa oleva ruoka
Alumiinifolio on oiva tapa pitää ruoka lämpimänä, mutta kun haluat lämmittää jäähtyneen ruoan uudestaan, sinun tulee tehdä se ilman foliota. Mikrossa alumiinifolio aiheuttaa ilotulituksen ja palovaaran.
4. Viinirypäleet
Vaikka viinirypäleitä ei tulisi ihan heti mieleen lämmittää mikrossa, tämä sääntö kannattaa silti painaa mieliin yllättävien tilanteiden varalta. Mikrossa viinirypäleihin muodostuu plasmaa, joka saa rypäleet syttymään liekkeihin sekunneissa.
5. Äidinmaito
Rintamaitoa ei suositella kuumennettavan mikrossa, sillä mikrossa maito kuumenee epätasaisesti, mikä voi johtaa hyödyllisten ravintoaineiden tuhoutumiseen. Maito kannattaakin lämmittää hellalla matalalla lämmöllä.
6. Take away -ruoka
Noutoruokaa ei missään nimessä saa kypsentää omassa pakkauksessaan, vaan ruoka tulisi aina ensin siirtää lautaselle ennen kuumentamista. Ruokapakkausten materiaalit voivat sulaa, palaa tai päästää ilmoille vaarallisia aineita.
7. Vesi
Tämä ei tarkoita sitä, että vesi muuttuisi millään tavalla epäterveelliseksi, kun sen lämmittää mikrossa. Sen sijaan lämpö on tässä kohdassa vaarallinen tekijä. Mikrossa lasi kuumenee nopeasti todella kuumaksi, ja jos et ole varovainen, saatat polttaa helposti näppisi.
8. Pakastettu liha
Jos liha on unohtunut nostaa ajoissa sulamaan, moni yrittää sulattaa sitä mikrossa. Tämä päättyy harvoin hyvin, sillä lihaa on erittäin vaikea sulattaa mikrossa tasaisesti ja läpikotaisin. Lopputuloksena sinua saattaa odottaa toisesta kohtaa umpijäässä, toisesta kohtaa sula liha.
Lähde: Expressen