Älä koskaan tee näin, kun lämmität ruokaa mikrossa!
Insider-sivusto tiedusteli ammattilaiskokeilta pahimpia virheitä mikroruokaa lämmittäessä. Älä tee näin!
Videolla: Muistatko vielä tämän retromainoksen?
Mikroaaltouuni on yksi suomalaiskeittiöiden peruskodinkoneista. Mikroaaltouunit ilmestyivät Suomen markkinoille alun perin 1960-luvulla. Ensimmäiset mikrot olivat kupumallisia ja poikkesivat melkoisesti nykyisistä malleista. Vuonna 1985 vain joka 20. kotitalous omisti mikroaaltouunin, mutta 1980-luvun loppupuolella ne alkoivat yleistyä. Vuonna 1990 mikro oli jo 60 prosentilla suomalaisista kotitalouksista.
Mikroaaltouuni on toden totta kätevä vempele ja joskus siitä voi olla suuri apu ruoanlaiton helpottamisessa ja nopeuttamisessa. Ihan kaikkea mikrossa ei kuitenkaan kannata lämmittää. Ammattilaiskokit listasivat Insider-sivustolle pahimmat mikrovirheet.
Älä lämmitä kaikkea ruokaa kerralla
Kokki ja tv-persoona Amy Riolo muistuttaa, ettei mikroon tulisi tunkea samanaikaisesti erityyppisiä ruokia.
– Lautasellinen erilaisia raaka-aineita mikrossa samanaikaisesti johtaa epätasaiseen lopputulokseen. Osa on ylikypsää ja osa alikypsää, Riolo muistuttaa.
Parempi idea on mikrottaa komponentit yksi kerrallaan ja asetella sitten yhdelle lautaselle.
Älä mikrota minuuttikaupalla sekoittelematta
Yleisin syy sille, että ruoka kypsyy tai lämpenee epätasaisesti on se, että ainesosia ei ole sekoitettu mikrotuksen lomassa.
– Sen sijaan, että lämmittäisit ruoan yhdeltä istumalta, sammuta mikro välillä ja sekoita tai kääntele ruokaa, kokki Amy Riolo sanoo.
Myös mikroaaltouunivalmistajien käyttöohjeissa painotetaan ruoan sekoittamista.-
– Sekoita tai käännä ruokaa valmistuksen aikana ja anna lämmön tasaantua ruoka-aineessa. Noudata siksi aina ilmoitettuja tasausaikoja, kun lämmität, sulatat tai kypsennät tuotteita. Tasausaikana lämpö jakautuu tasaisesti ruoka-aineeseen, muun muassa Mielen mikro-ohjeessa neuvotaan.
Älä lämmitä tai peitä ruokaa vääräntyyppisissä astioissa
Mikroon ei kannata tunkea mitä tahansa astiaa. Vääräntyyppisestä astiasta voi irrota kemikaaleja ruokaan tai pahimmassa tapauksessa astia voi olla myös paloturvallisuusriski. Älä laita mikroon alumiinifoliota, ohuita lasiastioita, muovikippoja tai muita pakkausmateriaaleja, jotka eivät kuulu mikroon.
Mikroon ei tulisi laittaa myöskään suljettuja astioita.
– Suljettuihin astioihin tai pulloihin muodostuu kuumennettaessa painetta, joka voi aiheuttaa räjähdyksen. Älä koskaan lämmitä ruokia tai nesteitä suljetuissa astioissa tai pulloissa, Mielen ohjeessa varoitellaan.
Kaikki ruoka ei sovi mikroon – tarkkana näiden kanssa
Esimerkiksi pakastemarjojen pikasulatus mikrossa ei välttämättä ole hyvä idea, vaan voi johtaa sotkuun ja palaneen käryyn. Jos sinun täytyy sulattaa pieni määrä marjoja pakastimesta, laita ne mieluummiin pieneen säilöntäpussiin ja sulata nopeasti lämpimässä vedessä.
Mikrossa ei kannata myöskään kuuumentaa ruokaa, johon on lisätty öljyä.
Ylikuumennut rasva tai öljy voi syttyä palamaan ja aiheuttaa tulipalon! Kun paistat jotain kiehuvassa öljyssä tai rasvassa, älä poistu mikroaaltouunin ääreltä. Älä käytä laitetta friteeraukseen.
Lähde: Miele
– Kun öljy saavuttaa tietyn kuumenemispisteen, se alkaa savuta ja sen maku muuttuu. Öljyisen ruoan voi helposti pilata näin mikrossa, sanoo entinen ammattilaiskeittiömestari Heloise Bouse.
Joskus voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta oikaista ja kokeilla esimerkiksi kananmunien keittämistä mikrossa. Mikrossa ei kuitenkaan saa kovin hyvää lopputulosta aikaiseksi.
– Mikrot kypsentävät asioita sisältä ulospäin, joten kokonaisen munan pistäminen mikroon johtaa räjähdykseen, Bouse muistuttaa.
Rikotun, kuorettoman kananmunan voi toki kypsentää esimerkiksi kahvimukissa mikrossa, mutta sen maku ja koostumus ei ole erityisen hyvä.
– Jos kuumennat mikroaaltotoiminnolla kokonaisia munia kuorineen, ne voivat räjähtää, myös uunista ottamisen jälkeen. Keitä kuorelliset munat aina tähän tarkoitukseen sopivassa erikoisastiassa. Älä lämmitä kovaksikeitettyjä munia mikroaaltouunissa, Mieleltä muistutetaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka