Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ahmija vai stressaaja – ota selvää, mikä napostelijatyyppi olet!

napostelu
Shutterstock
Julkaistu 08.05.2015 22:02
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Me kaikki syyllistymme naposteluun – toiset hieman useammin ja toiset hieman harvemmin. Lue, mikä napostelijatyyppi olet, ja kuinka voit korjata huonot tapasi!

Napostelu on yksi keino kontrolloida nälkää, mutta liian usein päädymme valitsemaan suklaata terveellisten hedelmien sijasta. Ihmiset voidaan jakaa kolmeen ryhmään syömistottumuksien perusteella. Tunnista itsesi ja lue, miten voit muuttaa tottumuksiasi parempaan suuntaan. 

Stressinapostelija korvaa lounaan pähkinöillä

Stressinapostelijat ovat kiireisiä ja stressaantuneita henkilöitä, jotka korvaavat ateriansa napostelemalla. Nämä henkilöt tuntevat suorituspaineita, eivätkä rentoudu helposti. He purkavat stressiään suolapähkinöihin ja hedelmäkarkkeihin. Jos syöt aamupalaksi lapseltasi jääneet murot, ja ahmit kotimatkalla puolikkaan kolmioleivän, olet todennäköisesti stressinapostelija. Stressinapostelijat eivät kiireidensä vuoksi ehdi valmistaa aterioita. He tarttuvat välipaloihin pitkin päivää, eivätkä todellakaan suunnittele valintojaan etukäteen. He syövät mitä sattuvat saamaan, eli useimmiten välipala-automaattien tuotteita. 

Ratkaisu: Useat ihmiset jättävät oikeanlaisesta ravinnosta huolehtimisen väliin silloin, kun kiire painaa päälle. Stressi voi johtaa yli- tai alisyömiseen, ja usein liian vähäiseen ravintoaineiden saantiin. Kiireessä on tärkeää pitää huolta siitä, että saatavillasi on aina jotakin ravitsevaa naposteltavaa. Ravinteikkaat mantelit ovat täydellisiä naposteltavia, sillä ne vähentävät väsymystä ja uupumusta, ja auttavat jaksamaan läpi kiireisen päivän. 

Supernapostelija syö jatkuvasti

Supernapostelijat ovat mielettömiä ahmijoita, jotka hamuavat alati jotakin rouskuvaa syötävää. Tämä napostelijatyyppi syö alitajuisesti, ja usein enemmän kuin on tarkoitus. Yleensä heillä ei ole kokonaiskuvaa siitä, kuinka paljon he päivän aikana oikeastaan syövät. Avasitko keksipaketin tarkoituksenasi syödä vain yksi keksi, mutta päädyitkin syömään koko paketin? Jos vastasit kyllä, ja samaan aikaan hamusit lisää sipsejä, olet todennäköisesti supernapostelija. Muistatko kaiken mitä olet päivän aikana napostellut? Aivan, alituinen napostelu voi johtaa siihen, että syöt aivan liikaa, mutta vääriä asioita. 

Ratkaisu: Supernapostelijoiden ruokavalio on usein epätasapainossa. He saavat liikaa rasvaa ja sokeria, mutta liian vähän tärkeitä ravintoaineita, kuten kuitua. Supernapostelijaa ei voi kieltää lopettamasta napostelua kokonaan, mutta ruokavaliota voi tasapainottaa oikeanlaisten välipalojen avulla. Supernapostelijalle pääasia on rouskuva tunne hampaiden välissä. Epäterveelliset herkut kannattaakin vaihtaa terveellisiin hedelmiin ja vihanneksiin. 

Järkevä napostelija suunnittelee etukäteen

Järkevät napostelijat syövät ainoastaan silloin, kun tuntevat itsensä nälkäisiksi. He suunnittelevat itselleen terveellisiä välipaloja koko päivän tarpeisiin. Heiltä löytyy välipala niin aamupäivän nälkään kuin iltapäivän väsymykseenkin. Järkevät napostelijat ovat niitä henkilöitä, jotka kantavat mukanaan terveellisiä välipaloja välttääkseen herkkuihin sortumisen. He pysyvät tehokkaina koko päivän, aivan sama mitä päivä tuo tullessaan. Jos käsilaukustasi löytyy myslipatukka ja työpöydältäsi hedelmäkulho, voit onnitella itseäsi, sillä olet järkevä napostelija.

Ratkaisu: Järkevän napostelijan tottumuksia ei tarvitse korjata, mutta niitä voi silti kehittää. Terveellisten naposteltavien ei tarvitse olla tylsiä, vaan kokeile yhdistää rohkeasti eri raaka-aineita. Lisää jogurttiin makeaa mangoa tai ripottele päälle pieni määrä tummaa suklaata.

Lähde: Dailymail

Tuoreimmat aiheesta

Makuja