Liika rajoittaminen on yksi tyypillisimmistä virheistä, joihin moni meistä sortuu ryhtyessään noudattamaan terveellisiä elämäntapoja.
Jos tavoitteenasi on voida hyvin ja kenties tiputtaa muutama ylimääräinen kilo, lue lista tyypillisimmistä supenkuopista, joihin ei kannata sortua.
1. Syöt aamiaisella liian vähän proteiinia
Vaikka aloittaisit päiväsi runsaalla aamupalalla, nälkä yllättää jo monta tuntia ennen lounasta. Missä vika? Vastaus löytyy yksinkertaisesti liian vähäisestä proteiinin saannista. Proteiini auttaa pitämään sinut kylläisenä, joten lisää aamupalallesi runsaasti maitoa, jogurttia ja kananmunaa.
2. Olet välipalakierteessä
Pelkät hedelmät eivät pidä nälkää poissa.Shutterstock
Jos ateriavälisi venähtää yli neljään tuntiin, välipalat ovat paikallaan. Kaikki välipalat eivät ole yhtä hyviä kuin toiset. Valitse välipalaksi vaihtoehtoja, joista saat proteiinia ja hyviä rasvoja – pelkkä hedelmä ei siis riitä.
LUE MYÖS: Maistuva aamu- tai välipala: Kiinnitäthän smoothien valmistuksessa huomiota näihin kolmeen seikkaan?
Kun syöt kevyiden vaihtoehtojen sijaan proteiinipitoisen välipalan, saat energiaa ja jaksa seuraavaan ateriaan ilman, että mielesi hamuaa jatkuvasti jääkaapille.
3. Luovut suosikkiherkuistasi
Niin kutsuttujen epäterveellisten vaihtoehtojen poissulkeminen on tyypillisin virhe, johon terveellistä ruokavaliota noudattamaan ryhtyvät sortuvat. Liian tiukka kieltäytyminen ei ole pitkällä aikavälillä kestävä ratkaisu, vaan synnyttää helposti ylitsepääsemättömiä ruokahimoja.
Herkuista ei kannatakaan luopua kokonaan. Jos pidät pizzasta, vaihda kokonainen pizza puolikkaaseen ja ota rinnalle salaattia. Hyviä vaihtoehtoja löytyy aina.
4. Luulet syöväsi terveellisesti
Mysli ja jogurtti voivat sisältää runsaasti piilosokeria.Shutterstock
Jos mysli jogurtin ja hedelmien kera on suosikkiaamiaisesi, raaka-aineisiin kannattaa kiinnittää todella huomiota. Aamun ensimmäinen ateriasi saattaa nimittäin sisältää aimo annoksen lisättyä sokeria ja rasvaa. Valitse siis maustamatonta luonnonjogurttia tuoreiden hedelmien ja mielellään itsetehdyn myslin kera. Näin vältyt ylimääräisiltä kaloreilta ja verensokerin nousulta.
Reseptin itse tehtyyn mysliin löydät täältä.
5. Noudatat turhaan gluteenitonta ruokavaliota
Keliakioille gluteeniton ruokavalio on välttämättömyys, mutta muille ruokavaliosta ei ole osoitettu olevan hyötyä. Gluteenittomat vaihtoehdot eivät ole automaattisesti tavallisia tuotteita terveellisempiä, ja monet tuotteet saattavatkin sisältää ainesosia, jotka nostavat verensokerisi nopeasti pilviin.
6. Syöt salaattia lounaaksi
Liian kevyt salaatti ei sovi lounaaksi.Shutterstock
Salaatti kuuluu monen terveellistä ruokavaliota noudattavan lounasvaihtoehtojen joukkoon. Tässä asia voi kuitenkin mennä monella tavalla pieleen. Jos lisäät salaattiisi runsaasti juustoa tai kastiketta, saatat tulla syödyksi hurjan määrän kaloreita. Jos taas salaattisi on kovin niukka, vatsasi saattaa kurnia hyvinkin pian lounaan jälkeen.
Jos haluat syödä lounaaksi salaattia joukkoon, lisää joukkoon proteiinipitoisia vaihtoehtoja, kuten palkokasveja ja pähkinöitä. Varmista, että salaattisi sisältö on vaihteleva ja tasapainoinen.
7. Pelkäät viinilasillisen pilaavan kaiken
Vaikka alkoholi sisältää tunnetusti runsaasti kaloreita, sinun ei tarvitse luopua viinilasillisista terveellisemmän elämän tähden, kunhan valitset juomasi oikein ja nautit niitä maltilla. Esimerkiksi valkoviini sisältää punaviiniä ja monia juomasekoituksia vähemmän kaloreita.
8. Napostelet kuivahedelmiä
Kuivatuissa hedelmissä on yllättävän paljon sokeria.Shutterstock
Jos olet tähän asti kuvitellut, että kuivatut banaanilastut sisältävät vain hedelmää, olet ollut väärässä. Kuivatut hedelmät sisältävät runsaasti sokeria, ja tuotteisiin voi olla lisätty myös rasvaa tai keinotekoisia aromeja. Jos haluat napostella kuivattuja hedelmiä, itse tehdyt, uunissa kuivatut omenalastut ovat erittäin hyvä vaihtoehto.
Lähde: Expressen
***
0:53