Yritätkö syödä terveellisesti? Seuraavat lounaseväisiin liittyvät virheet saattavat pilata dieettisi

eväät
Shutterstock

Seuraavat mokat välttämällä olet askeleen lähempänä tavoitteitasi ja terveellistä elämäntapaa.

Videolla Hanna Partanen kertoo, kuinka annoskoot on helppo pitää kurissa. 

Moni painonpudotuksesta tai terveellisistä elämäntavoista haaveileva vaihtaa ravintolalounaat itse tehtyihin eväisiin. Joissain tapauksissa itse tehdyillä ruoilla voi kuitenkin olla aivan päinvastainen vaikutus. 

Seuraavat virheet välttämällä olet askeleen lähempänä terveellistä elämää. 

Virhe 1: Lounaasi ei ole riittävän monipuolinen

Tasapainoinen ateria koostuu hiilihydraateista, proteiinista ja hyvistä rasvoista. Pelkkä salaatti ei siis riitä täyttämään monipuolisen ja nälän hyvin poissa pitävän lounaan kriteerejä. Vaikka kasvikset ovat vähäkalorista ja kuitupitoista syötävää, sinun tulee lisätä salaattisi myös proteiinia ja hyviä rasvoja, jotta pystyt vastustamaan iltapäivän herkkuhimoja.

Tiedosta ja paina mieleen, että kunnon lounas on avain pysyvään painonhallintaan.

Virhe 2: Käytät vääriä astioita

Jos valmistat evääsi aina samaan rasiaan, saatat tulla syöneeksi joko liikaa tai liian vähän. Erikokoiset eväsrasiat takaavat sen, että annoskokosi pysyvät hallinnassa.

Virhe 3: Valmistelet eväitä yli tarpeidesi

Joskus eväsruokailuihin valmistautuminen voi lähteä lapasesta ja kostautua ylensyöntinä. Jos aiot syödä keittoa kaksi päivää, sinun ei kannata valmistaa soppaa kuin pienelle armeijalle. Jääkaapissa houkutteleva ylimääräinen ruoka voi saada sinut lappaamaan ruokaa lautasellesi enemmän kuin tarpeeksi.

Työpaikalle ei myöskään kannata ostaa varmuuden vuoksi isoa pussia välipalapähkinöitä; saatat huomaamattasi napostella ne yhden päivän aikana.

Virhe 4: Riittämättömät eväät

Jos eväitä voi valmistella liikaa, niitä voi myöskin valmistella liian vähän. Vaikka pieni kanapala höyrytettyjen parsakaalien kanssa vaikuttaa terveelliseltä aterialta, se voi saada sinut hamuamaan suklaapatukkaa jo tunnin kuluttua lounaasta. Kuuntele kehoasi ja anna sille tarpeeksi ruokaa pitääksesi nälän ja herkkuhimot poissa.

Virhe 5: Unohdat päivän muut ateriat

Saatat tuntea mielihyvää suunniteltuasi viikon lounaseväät, mutta entä muiden ruokailujen laita? Terveellisten välipalojen ja illallisten valmistelu on tärkeää, jos tavoitteenasi on syödä terveellisesti ja laihtua. Käytä esimerkiksi sunnuntaisi kunnolla aikaa miettien, mitä haluat syödä seuraavan viikon aikana. Huolellinen suunnittelu ja tarkoin harkitut kauppareissut takaavat, että heräteostokset jäävät minimiin.

Virhe 6: Syöt samaa ruokaa päivästä toiseen

Vaikka moni luottaa lounaseväissään yksinkertaisiin aterioihin, päivästä toiseen samoina toistuvat ruoat saavat sinut helposti kyllästymään ja mielesi hamuamaan naposteltavaa. Kyllästymisen lisäksi yksitoikkoisessa lounaassa on myös se riski, että saatat jättää lounaan helpommin syömättä ja vierailla läheisessä pizzeriassa.

Virhe 7: Yrität syödä liian terveellisesti

Vaikka kaloreiden laskeminen ja ravintoaineiden tarkkailu onkin tie näkyviin tuloksiin, liian tiukkoihin sääntöihin ei kannata sortua. Liian tiukan ruokavalion noudattaminen voi saada sinut helposti luovuttamaan ja sortumaan vanhoihin tapoihin.

Vaikka olisitkin suunnitellut syöväsi tiistaina linssikeittoa, joskus on täysin hyväksyttävää vaihtaa terveellinen annos noutopizzaan. Sallimalla itselle toisinaan pieniä herkkuhetkiä pidät mielialasi korkealla ja suurimmat herkkuhimot kurissa.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!