"Aihetta pitää tutkia lisää" – sokerittomat limut ovat todellinen terveysriski?
Keinotekoisesti makeutettujen ja sokerilimonadien terveysriskeistä on kiistelty jo pitkään. Uuden yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sokerittomat limut jopa kolminkertaistavat päivittäin nautittuina aivohalvaus- ja dementiariskin ja ovat sokerijuomia huomattavasti haitallisempia.
Bostonin yliopiston tutkijoiden mukaan yleisesti virvoitusjuomissa makeutusaineena käytetty aspartaami ja sakkariini aiheuttavat vahinkoa verisuonissa. Tutkijat kertovat löytäneensä suoran yhteyden näiden makeutusaineiden aiheuttamien vaurioiden ja kohonneen dementia- sekä aivohalvausriskin välillä.
Tutkimukseen osallistui yhteensä 4372 yli 45-vuotiasta ihmistä, joiden ruoka- ja juomatottumuksia oli seurattu kymmenen vuoden ajan. Tutkimus julkaistiin American Heart Association’s Journal Stroke -julkaisussa.
Aikuisilla, jotka nauttivat vähintään yhden sokerittoman virvoitusjuoman päivässä, on tutkijoiden mukaan kolminkertaiseksi kohonnut riski saada aivohalvaus tai sairastua dementiaan. Tutkijat esittävätkin, ettei juomia saisi enää markkinoida terveellisempänä vaihtoehtona sokerijuomille.
Virvoitusjuomat eivät koskaan terveellinen vaihtoehto
Tutkimuksessa kolme prosenttia ihmisistä sai tutkimusvälillä aivohalvauksen ja viisi prosenttia sairastui dementiaan. Kyseisessä ikäryhmässä ne ovat kuitenkin muutenkin yleisempiä, kuin nuoremmilla ihmisillä.
Sokerilimonadien kohdalla tutkijat eivät sen sijaan löytäneet vastaavanlaista yhteyttä kohonneeseen aivohalvaus- ja dementiariskiin. Tutkijat eivät silti varsinaisesti suosittele juomaan niitäkään.
– Tutkimustuloksemme ovat viesti siitä, että aihetta pitää tutkia lisää. Vaikka sokerijuomat eivät aiheuttaneet tutkimuksessa samanlaista haittaa kuin makeutusaineet, ne eivät ole tietenkään terveellinen juomavaihtoehto. Suosittelemme veden juomista ennemmin kuin mitään sokerilla tai keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja juomia, Bostonin yliopiston neurologian laitoksen vanhempi tutkija Matthew Pase totesi.
Lisätutkimusta kaivataan
Sokerittomien limonadien haitoista on julkaistu aiemminkin tutkimustuloksia. Esimerkiksi tammikuussa Lontoon Imperial Collegen tutkijat kertoivat, etteivät sokerittomat limut ole painonpudottamisen yhteydessä sen parempi vaihtoehto kuin sokerillisetkaan juomat.
– Tiedossa on, että sokerien välttely on tärkeää painonhallinnan ja terveyden kannalta. Ennen kuin tiedämme lisää, keinotekoisia makeutusaineita kannattaa kuluttaa varovasti. Sokerittomat tuotteet saattavat auttaa painonpudottajia ja diabeetikkoja, mutta suosittelemme ihmisiä silti juomaan vettä, vähärasvaista maitoa ja muita sokeroimattomia ja makeuttamattomia juomia, Amerikan sydänliiton entinen puheenjohtaja Rachel Johnson totesi.
Loppujen lopuksi varmaa ei kuitenkaan ole, aiheuttavatko itse makeutusaineet aivohalvauksia ja dementiaa, vai kuuluvatko niiden suurkuluttajat muuten vain riskiryhmään. Aiempien tutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että sokerittomia virvoitusjuomia juovat erityisesti ylipainoiset ihmiset.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku