Burgerimies Akseli Herlevi ei usko, että televisiossa esiintyminen tekee kokista automaattisesti huonompaa.
Hiljattain kokki Maija Silvennoinen kritisoi Huomenta Suomen haastattelussa nykyajan kokkiohjelmia. Videon haastattelusta näet yltä. Silvennoisen mukaan "huippukokki on se, joka oikeasti tekee töitä, ei se, joka esiintyy televisiossa, lehdistössä tai messuilla". Myös Palace-ravintolaa yhdessä Hans Välimäen kanssa pyörittävä Eero Vottonen pohti lauseessa olevan perää.
Suomen ensimmäisen Top Chef -kilpailun voittaja, parhaillaan Subin Burgerimies-ohjelmaa tähdittävä Akseli Herlevi ymmärtää heränneen keskustelun, vaikkei sitä täysin allekirjoitakaan.
– En tiedä, olenko hyvä kokki – ainakaan, jos vertaa kirurgisen tarkkaan kokin työhön, mitä Eero tekee, ja hyvin tekeekin. Minun mielestäni ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa, meitä on monta erilaista. Kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen, Herlevi pohtii.
Eikä televisioesiintyminen tee miehen mukaan kokista sen huonompaa.
– Ehkä prosentti alalta pääsee televisioon tai messuille tekemään tätä työtä. Yleensä taustalle tarvitaan ihan hemmetisti duunia. Ja työn tekemistä se on television tekeminenkin, Herlevi toteaa.
"Työni, intohimoni ja ammattini"
Silvennoisen mukaan todellinen huippukokki tekee pitkiä työpäiviä, kehittää jatkuvasti itseään ja on kaikin puolin vihkiytynyt työlleen. Itse Herlevi kokee tekevänsä kaikkea edellä mainittua. Mies vietti syksyllä viisi viikkoa Yhdysvalloissa kuvaamassa jaksot Burgerimies-sarjaan.
– Huono sanoa, että se oli duunia, koska niin harva pääsee sellaista tekemään. Kuvausmatkalla ei kuitenkaan ollut yhtään vapapäivää. Oli pakko kehittää itseään. Ei sitä aina ollut nälkä, kun käytiin tutustumassa ravintoloihin, mutta pakko oli syödä ja kokeilla. Sen lisäksi, että se on harrastukseni, se on työni, intohimoni ja ammattini. Se on sitä vihkiytymistä.
LUE MYÖS: Burgerimies Akseli Herlevin tempaus sai sadat naiset jonottamaan – "lähti ihan käsistä"
– Maijalla oli pointtinsa, mutta ilman ruokaohjelmia ihmiset olisivat vähemmän kiinnostuneita ruoka-alasta. Niin kutsutuilla huippukokeilla on mahdollisuus saada ihmisiä alalle, ja kyllä se todellisuus sitten paljastuu alalle tuleville.
Naughty BRGR -ravintoloita luotsaava Herlevi uskoo myös, että asiat eivät ole niin kuin ennen.
– Uskon, että ajat ovat muuttuneet. En halua, että kokin työ on enää aamusta yöhön tekemistä, eivät ihmiset jaksa sellaista. Meidän ravintoloissamme silloin tällöin toki tehdään pitkiä päiviä, mutta pyrimme tekemään aamu- ja iltavuoroja. Jotkut tosin haluavat itse tehdä pitkiä päiviä voidakseen tehdä nelipäiväistä viikkoa.
"Jos ei herätä mitään tunteita, ei ole hyvä televisiossa"
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Katso videolta, miten syntyi Las Vegas -burgeri Burgerimiehen käsissä.
Ruokaohjelmille on paljon kysyntää. Mutta miksi? Burgerimies itse ainakin toivoo ohjelmien herättävän tunteita.
– Moni ruokaohjelmahan on viihdeohjelma, ja ruoka on konteksti, jonka ympärillä liikutaan. Olisi hyvä, että niitä ohjelmia katsoessa heräisi jokin tunne. Itse koen, että Burgerimies-sarjassa minulla on mahdollisuus herättää ihmisissä kokkausinnokkuutta. Toivon todella, että ihmiset kokeilisivat niitä reseptejä kotona. Toivon antavani inpiraatiota, ja haluan tuoda esille sitä, että mistä vain voi saada inspiraation ruoanlaittoon.
Mies uskoo, että tunteita herättävä hahmo on menestyvän ohjelman ydin.
– Ohjelmassa esiintyvän hahmon olisi hyvä olla sellanen, johon syntyy jonkinlainen side. Jos ei herätä mitään tunteita, ei ole hyvä televisiossa. Esimerkiksi Kari Aihisesta pidetään, niin hänen ohjelmiaan katsotaan. Gordon Ramsaysta taas ei pidetä, mutta häntä halutaan katsoa, kun se huuto ei tule sinulle itsellesi, vaan voit myötähäpeillä niiden toisten puolesta, Herlevi pohtii.
Entä mitä tunteita Herlevi ajattelee oman esiintymisensä herättävän?
– Luulen, että sekä että, puolesta ja vastaan. Ja mieluummin niin, kuin että minusta ei olisi mitään mielipidettä.