Älä koskaan lusikoi avokadoa – 20 faktaa superhedelmästä
Avokado on herkullista ja monikäyttöistä superruokaa. Monet ovatkin ottaneet sen osaksi päivittäistä ruokavaliotaan.
Avokado on tunnettu terveellisyydestään, mutta oletko kuullut näistä mielenkiintoisista faktoista?
1. Vie nälän
Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan puolikkaan avokadon syöminen aterian yhteydessä auttaa pitämään nälän poissa useamman tunnin ajan.
2. Kolesteroliton
Avokadon sisältämää rasvaa kutsutaan hyväksi. Se auttaakin alentamaan kolesterolia. Yhdysvaltalaisen American Heart Associationin julkaiseman tutkimuksen mukaan avokado onkin erinomaista sydämelle.
3. Täydellistä vauvanruokaa
Avokado on soseutettuna erinomaista ruokaa jo kiinteää ruokaa syövälle vauvalle äidinmaidon lisäksi.
4. Korvaa levitteet
Avokadoa voi käyttää levitteenä korvaamaan esimerkiksi voin ja margariinin. Avokadoa ja siitä puristettua öljyä voi käyttää myös leivontaan.
5. Vitamiinipitoista
Yksi avokado sisältää melkein 20 eri vitamiinia ja mineraalia. Tämä herkullinen hedelmä on erittäin ravinnerikasta ja sisältää antioksidantteja.
6. Yksi lajike yli muiden
Yleisin avokadolajike kaupoissa on Hass. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Ettinger ja Fuerte.
7. Puhdasta ravintoa
Avokadon paksu kuori estää tehokkaasti myrkkyjä imeytymästä hedelmään. Yhdysvaltalaisen ympäristöjärjestön Environmental Working Groupin mukaan avokado on yksi puhtaimmista hedelmistä.
8. Toimii myös juomana
Avokadosta soseutettuna maitoon saa tehtyä erinomaisen ja ravinteikkaan pirtelö. Intiassa juomaa maustetaan esimerkiksi kardemummalla.
9. Vähäsokerinen
Avokado sisältää vain vähän sokeria, muihin hedelmiin verrattuna.
10. Meksikolainen tausta
Avokadon ”kotimaa” Meksiko on suurin avokadojen tuottajamaa. Avokado on alun perin lähtöisin Keski-Meksikosta ja ensimmäiset arkeologiset todisteet siitä juontavat yli 12 000 vuoden taa.
Kansainvälisistä markkinoista Meksikolla on 45 prosenttia. Muita suuria tuottajia ovat Chile, Indonesia ja Yhdysvallat.
11. Eniten ravinteita kuoressa
Suurin osa avokadon ravinteista on lähellä kuorta olevassa hedelmälihassa. Avokadoa ei kanattakaan kuopia kuoresta lusikalla, vaan se tulisi kuoria hellävaroen.
12. Makeaa ja suolaista
Avokadoa voi nauttia niin makeassa kuin suolaisessakin muodossa. Varsinkin Brasiliassa avokadoa syödään jälkiruokana sokerin ja limen kera, kun taas joissain kulttuureissa avokadoa käytetään suolaisessa ruoanlaitossa.
13. Valtava määrä reseptejä
Avokadoa sisältäviä ruokareseptejä on maailmalla tuhansia. Suomessa yksi tunnetuimmista on avokadopasta.
14. Parasta raakana
Paras tapa käyttää avokadoa on syödä se raakana. Avokadosta voi kuumentaessa tulla helposti kitkerän makuista.
15. Superruokaa
Avokadoa pidetään maailmanlaajuisesti todellisena superruokana. Vitamiinien ja mineraalien, kuten kaliumin ja foolihapon lisäksi se sisältää muihin hedelmiin verraten paljon proteiinia ja kuituja.
16. Yllättävä nimitys
Avokado on asteekkien kielellä ”ahuacatl”, mikä tarkoittaa suomeksi kivestä. Sana saattaa liittyä sen sisältämään kiveen, mutta avokadon sisältämä B6-vitamiini lisää hormonintuotantoa, mikä taas näkyy seksuaalisena intohimon kasvuna miehillä.
17. Avokado kypsyy myös kotona
Ei ole väärin ostaa avokadoja, kun ne ovat kovia ja vihreitä. Avokadot kypsyvät nopeasti kotona muutamassa päivässä. Niiden laittaminen paperipussiin tai banaanien läheisyyteen nopeuttaa kypsymistä.
18. Erinomainen salaattikastike
Soseutettu avokado toimii soseutettuna vaikka salaatinkastikkeena.
19. Älä heitä kiveä pois
Avokadon sisällä olevasta kivestä voi kasvattaa kotona oman taimen. Tiesitkö, että kiveä voi käyttää myös tekstiilien värjäämiseen. Yllättäen se värjää kankaan vaaleanpunaiseksi.
20. Rentouttava naamio
Avokadon antioksidantit ja mineraalit ovat omiaan kosteuttavassa kasvonaamiossa. Soseuta avokado ja levitä tahna kasvoille. Avokadosose kosteuttaa myös hiuspohjaa ja auttaa ravitsemaan hiuksia.
Päivitys: Artikkelin otsikkoa muokattu 9.11.2015 7:11. Alkuperäisessä otsikossa mainittiin virheellisesti avokadon syömisen lusikalla olevan kiellettyä.
Lähde: Finedininglovers.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"