Avokadosta paljastui uusi mahdollinen terveyshyöty

Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla! 1:06 Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla!
Katso myös video: Estääkö tämä todella avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin.

Avokadon päivittäinen syöminen voi auttaa nukkumaan paremmin.

Jo yhden avokadon syöminen päivässä on tuoreen tutkimuksen mukaan hyvästä unen kannalta.

– Tiedämme jo aiemman tutkimuksen perusteella, että avokadon syönti on yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin, yhdysvaltalaisen Pennsylvanian osavaltionyliopiston tutkija, tohtori Janhavi J. Damani kertoo Healion haastattelussa.

Tieto avokadon yhteydestä uniterveyteen on kuitenkin suhteellisen uusi.

Chicagossa Nutrition 2024 -konferenssissa hiljattain esitelty uusin tutkimus aiheesta perustuu aiemmin tehtyihin tutkimuksiin.

Sen mukaan päivittäinen avokadon nauttiminen ei paranna merkittävästi yleistä sydän- ja verisuoniterveyttä, mutta tiettyihin tekijöihin sillä oli suotuisa vaikutus, kirjoittaa myös The New York Post -lehti.

Avokado voi tutkijoiden mukaan parantaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, koska se vähentää veren kokonaiskolesterolimäärää ja LDL-kolesterolia, eli niin sanottua pahaa kolesterolia, ilman että se vaikuttaisi haitallisesti kehon painoon.

Terveellinen ruokavalio avainasemassa

Nyt analysoituun Hass Avocado Boardin rahoittamaan tutkimukseen osallistui yli 1 000 ihmistä.

Puolet heistä söi yhden avokadon joka päivä puolen vuoden ajan. Muut noudattivat normaalia ruokavaliotaan ja saivat syödä korkeintaan kaksi avokadoa kuukaudessa.

Damanin työryhmä analysoi päivittäisen avokadon syömisen vaikutusta keskivartalolihavuudesta kärsivien ihmisten sydänterveyteen.

Tutkijat arvioivat tutkimuksen osallistuneiden ruokavalion laatua, verensokeria, verenpainetta, painoindeksiä, veren rasva-arvoja sekä liikunnan ja unen määrää.

Tutkijat havaitsivat sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvien pisteiden laskevan niillä, jotka säilyttivät elämäntapansa ja pidättäytyivät avokadon syömisestä. Tätä ilmiötä ei ollut havaittavissa avokadoa saaneessa ryhmässä, Damani kertoi Healioille.

Avokadoa päivittäin nauttivien uniterveyteen, ruokavalion laatuun ja veren lipideihin liittyvät pisteet puolestaan paranivat.

– Yhä useammat todisteet viittaavat siihen, että yksittäisten elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon ei kuitenkaan riitä, vaan olisi pyrittävä noudattamaan terveellistä ruokavaliota laajemminkin, jotta sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin saataisiin kliinisesti merkittäviä parannuksia, Damani muistuttaa.

Avokadon rasva pehmeää rasvaa

Avokadossa lähes viidesosa on rasvaa. Valtaosa on pehmeää eli tyydyttämätöntä rasvaa. Avokado sisältää etenkin omega-9-rasvahappoihin kuuluvaa oleiinihappoa.

Hiilihydraatteja ja sokereita avokadossa on hyvin vähän, mutta suoliston tarvitsemaa ravintokuitua runsaasti.

Rasvapitoisuutensa vuoksi avokadossa on huomattavasti enemmän energiaa kuin hedelmissä yleensä. Sitä on yli kaksinkertaisesti esimerkiksi banaanin verrattuna. Toisaalta avokado pitää hyvin kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa painonhallinnassa.

Avokadot sisältävät myös magnesiumia, kaliumia, folaattia ja tryptofaania, jotka kaikki on yhdistetty unen laatuun.

Aiemmin myös esimerkiksi kirsikoiden on yhdistetty auttavan nukahtamaan, koska ne sisältävät melatoniinia. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat