Älä koskaan tee näin glögille – rahasi voivat mennä minuuteissa hukkaan
Glögiä ei missään nimessä kannata lämmittää kiehuvan kuumaksi. Kiehauttamisella on negatiivisia vaikutuksia sekä alkoholittomaan että alkoholilliseen glögiin.
Juot sitten alkoholipitoista tai alkoholitonta glögiä, juomaa ei kannata kiehauttaa.
Monissa glögipulloissa ja -tölkeissä onkin erikseen maininta siitä, ettei juomaa saa keittää. Vaarallista glögin keittäminen ei varsinaisesti ole, mutta se voi kuitenkin pilata makunautinnon.
Jos kyseessä on alkoholiton glögi, keittäminen voi heikentää tuotteen makua. Kiehuvaksi lämmitetystä glögistä haihtuu makua antavia aromeja. Glögin maku siis laimenee. Lisäksi hapan glögi saattaa irrottaa kiehuvana myös kattilasta epäpuhtauksia juomaan
Alkoholi haihtuu minuuteissa – glögistä tuleekin alkoholitonta
Sama sääntö pätee alkoholipitoiseen glögiin. Maun heikkenemisen lisäksi juoman keittäminen haihduttaa siitä myös alkoholia. Alkoholi alkaa höyrystyä juomasta itse asiassa jo alle 80 asteessa, joten lämpötilan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana.
Yle Tiede selvitti joulukuussa 2017 yhteistyössä Heurekan sekä Helsingin yliopiston kanssa, kuinka nopeasti alkoholi haihtuu glögistä, jos sitä keittää kattilassa. Tulokset olivat yllättävät: kun alkoholivahvuudeltaan 10-prosenttisen glögin antoi porista kattilassa 100 asteessa kiehuten, se muuttui alkoholittomaksi jo viidessä minuutissa.
Glögi on tarkoitus nauttia kuumana, mutta ei missään nimessä kiehuvan kuumana. Glögi kannattaa kuumentaa aina noin 70-asteiseksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"