Näin säästät sähköä keittiössä – "Vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä"
Sähköä voi säästää myös esimerkiksi ruokaa laittaessa tai optimoimalla keittiön kodinkoneiden käyttöä.
Sähkönsäästövinkit tulevat taas tarpeeseen, kun pörssisähkön hinta ampaisee Suomessa perjantaina ennätyslukemiin.
Jopa yli kahden euron tuntihinnat kurittavat erityisesti pientaloasujia, joiden pääasiallinen lämmitysjärjestelmä toimii sähköllä.
Kantaverkkoyhtiö Fingrid toivoi torstaina sähkönkäyttäjiltä kulutusjoustoa erittäin kireässä pakkassäässä. Fingridin mukaan sähkön käyttöä tulisi rajoittaa erityisesti aamulla ja illalla.
Sähköä voi säästää monin eri tavoin myös esimerkiksi ruokaa laittaessa, muistuttaa muun muassa BBC. Näin nipistät sänkönkulutuksesta omassa keittiössäsi.
Vähennä uunin käyttöä
Yorkin yliopiston elintarvike-, ilmasto- ja yhteiskuntaprofessori Sarah Bridle muistuttaa, että uunit voivat olla melkoisia energiasyöppöjä. "Ison metallilaatikon" lämmittäminen vie energiaa, jonka jälkeen lämmität uunissa vielä ruokasikin.
Tiesitkö? Marttojen mukaan kiertoilmauuni on ylä- ja alalämpöuunia energiatehokkaampi – sitä ei tarvitse esilämmittää, paistolämmöksi riittää 20 astetta matalampi lämpötila ja voit paistaa usean pellillisen kerralla.
– Uunin käyttö vain erityistilanteissa on vaikuttavin yksittäinen asia, jonka ihminen voi tehdä, Bridle toteaa viitaten energiankulutuksen pienentämiseen.
Uunin sijaan kannattaa käyttää esimerkiksi mikroaaltouunia, haudutuspataa tai airfryeria. Kaikki nämä kuluttavat uunia vähemmän energiaa. Marttojen mukaan etenkin pienet annokset kannattaa lämmittää tai jopa valmistaa mikrossa.
Onko pakko paistaa tai kypsentää?
Parempia valintoja voi tehdä myös ruokalajeja valitessa. Kannattaa miettiä, tarvitseeko ruokaa itse asiassa lainkaan kypsentää. Esimerkiksi puuron keittämisen sijaan kannattaa joskus kokeilla myös tuorepuuron valmistamista. Tällöin puuro valmistuu jääkaapissa yön yli nesteessä hautuen. Voi myös miettiä, tarvitseeko leipää aina paahtaa paahtimessa.
Pilko pienemmäksi – pienet palat kypsyvät nopeammin kuin isot lohkot, vinkkaavat Martat.
Ruokia voi valmistaa myös useammassa laitteessa sähköä säästäen. Esimerkiksi vihanneksia voi esikypsentää mikrossa ja sitten hoitaa viimeistelykypsennyksen vaikka airfryerissa.
Laite kannattaa toki valita valmistettavan ruoan mukaan, eikä kaikkea voi yksinkertaisesti valmistaa esimerkiksi mikrossa.
Laita kansi päälle kattilaan
Kun laitat ruokaa keittolevyllä, kannattaa kattila tai pannu peittää kannella, koska se vangitsee lämmön paistovälineen sisään. Valitse myös aina oikean kokoinen kattila valmistettavaan ruokaan nähden.
Jos tarkoituksesi on vain keittää vettä, vedenkeitin voi olla liettä energiatehokkaampi vaihtoehto.
Näin säästät sähköä jääkaapin ja pakastimen käytössä
Jos haluat käyttää jääkaappi-pakastintasi mahdollisimman energiatehokkaasti, toimi näin:
- Anna ruoan jäähtyä kunnolla ennen kuin siirrät sen jääkaappiin. Lämmin ruoka nostaa myös jääkaapin lämpötilaa, jolloin energiaa kuluu enemmän viilentämiseen.
- Jääkaapin ylitäyttö lisää laitteen energiankulutusta.
- Sulata pakastettu ruoka jääkaapissa, sillä se auttaa pitämään sisällä olevan ilman lämpötilan alhaisena.
- Älä koskaan jätä jääkaapin ovea auki tarpeettomasti.
- Pidä jääkaapin lämpötila 3–5 asteen välillä.
- Sulata jääkaappisi ja pakastimesi säännöllisesti, koska kertynyt jää vaatii koneelta enemmän energiaa.
Astianpesukoneetkin kuluttavat energiaa, koska niiden täytyy lämmittää tarvittava vesi ja pyörittää puhdistusmekanismia. Astianpesukonetta kannattaa käyttää vasta siinä vaiheessa, kun se on täynnä tiskejä. Myös astianpesukoneen eko-ohjelma kannattaa hyödyntää, vaikka pesu saattaakin kestää kauemmin.
Katso myös: Kananmunia airfryerilla? Testasimme voiko kananmunat todella "keittää" vempeleellä
Voiko kananmunat todella keittää airfryerilla?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti